Türkiye’nin sokaklarını temiz tutmak amacıyla başlatılan “Atma!” kampanyası kapsamında ilk çağrı, pilot bölge seçilen Gaziantep’te yapıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile ATMA Derneği iş birliğinde düzenlenen program, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, ATMA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pervin Ersoy, ATMA Derneği Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Mine Özmen, kurum yetkilileri ve vatandaşların katıldığı “Kültür Yolu Atma Farkındalık Yürüyüşü”yle başladı.

Thumbnail Türki̇ye Çapindaki̇ Kampanyada Gazi̇antep İlk Pi̇lot Bölge (2)

Katılımcılar, Kültür Yolu Keçehane Yokuşu’ndan inerek, 25 Aralık Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’ne yürüdü. Müzenin konferans salonunda katılımcıları karşılayan çocuklar, hep bir ağızdan ünlü sanatçı Sinan Akçıl’ın yeniden düzenlediği “Atma” şarkısını seslendirerek renkli bir hava oluşturdu. Etkinlik sonrası ATMA Derneği’nin Gaziantep Tanıtım Toplantısı’na geçildi, derneğin hedef ve misyonlarını paylaşan tanıtım filminin gösterimi yapıldı.

Thumbnail Türki̇ye Çapindaki̇ Kampanyada Gazi̇antep İlk Pi̇lot Bölge (4)

ŞAHİN: HER ŞEY BİZDE BAŞLIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin burada yaptığı konuşmada, makamların içini doldurmanın gönüllülük istediğini belirterek, şunları söyledi:

“ATMA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pervin Ersoy’un enerjisi çok yüksek. Yönetim kurulundaki herkes iş güç sahibi insanlar ama her biri işini gücünü bırakıp ortak evimiz olan gezegenimizi korumak için şehir şehir dolaşıyor. Burada yere attığımız bir çöp buzulları eritiyor. Bu eriyen buzullar küresel ısınmayı artırıyor. İklim değişikliğine neden oluyor. Kuraklıktan dolayı su sıkıntısı yaşıyoruz. Temiz su bulamadan yaşamını yitiren çocukların olduğu bir dünyayı izliyoruz. Bir taraftan da attığımız bu çöp bizim toprağımızı, suyumuzu, havamızı kirletiyor, insanımızı hasta ediyor. O yüzden çok basit bir şey ‘atma’. Elindeki çöpü yere atma. Her şey bizde başlıyor.”

Yere çöp atılmaması konusunda çocuklara verilen eğitimin öneminin yüksek olduğuna dikkati çeken Başkan Fatma Şahin, “Çocuklarımıza verdiğimiz eğitimlerde çevreyi kirletmeleri halinde dünyanın nasıl bir kayıp yaşayacağını, nasıl dengesinin bozulacağını anlatmamız gerekiyor. Aksi taktirde kendilerinden sonraki nesle yeni bir dünya kalamayacağını sık sık hatırlatmamız gerekiyor. Kirlenen dünyanın toplumu nasıl hasta ettiğini çocuklarımızın bilmesi lazım” dedi.

ÇEBER: BU KAMPANYAYI GÖNÜLDEN DESTEKLEYECEĞİZ

Gaziantep'te 2 tırın çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı Gaziantep'te 2 tırın çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, çevre ile ilgili konular konuşulurken ‘Şehirler, çöp toplamakla temiz olmaz. Çöp atmayarak temiz olur’ sözünü sık sık kullandığını anlatarak, “Biz bu şehirde binlerce görevli görevlendirsek bile eğer yere çöp atarsak yine yetişemeyiz. Onun için gerçekten sloganda da belirtildiği üzere yerlere çöp atmamak lazım. İlla bir şey atacaksak çocuklar gibi ‘atma’ diye çığlık atalım. Dolayısıyla bu kampanyayı gönülden destekleyeceğiz. Gaziantep, bir şeyi kafasına koyarsa yapar, ‘başarırım’ diyorsa başarır” diye konuştu. 

Vali Kemal Çeber, Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi'ndeki tanıtım toplasında yaptığı konuşmada, şehirlerin etrafa çöp atmayarak temiz olabileceğini söyledi.

Projeyi gönülden destekleyeceklerini ifade eden Çeber, şunları kaydetti:

"Gaziantep, bir şeyi yaparım diyorsa yapar ve bu projeyi başaracaktır. Bizim binlerce yıllık tarihimiz, kadim Anadolu irfanı, ecdadımız temizlik konusuyla ilgili bütün atasözleri, dinimiz hepsi bizim temiz olmamız, yerlere çöp atmamayı, çevreyi korumayı, hayvanları sahiplenmeyi, yani doğayla barış içerisinde olmayı tembih ediyor. Sizin doğaya, doğanın size müsaade ettiğinin dışında dokunursanız o size afet olarak döner. Çöp meselesi de şehirler için bir afettir. Atma Türkiye, mükemmel bir proje. Gaziantep olarak bunu yan projelerle destekleyeceğiz. Tertemiz, mis gibi bir Gaziantep yapacağız."

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise dünyanın hızla kirlendiğini değindi.

Etrafa atılan çöplerin dünyayı önemli derece etkilendiğini anlatan Şahin, "Çöpün oluşturduğu kirlilik, küresel ısınmayı artırıyor, iklim değişikliğine neden oluyor, kuraklık oluşturuyor. Bir taraftan da etrafa attığımız çöpler, toprağımızı, insanımız hasta ediyor. Çok basit bir şey, çöp atmayacağız. Elimizdeki çöpü yere atma çöpe at. Her şey bizden başlıyor." dedi.

Şahin, projenin uygulanması ve temiz bir çevrenin oluşması için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

- "Sokaklara çöp atan herkese dur demeye geldik"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi ve ATMA Derneği Başkanı Pervin Ersoy da çevre temizliği için herkesin çalışması gerektiğini belirtti.

Atma Türkiye Projesi'ne Gaziantep'te başladıklarına dikkati çeken Ersoy, şöyle devam etti:

"Sokaklara çöp atan herkese dur demeye geldik. Bizim yaptığımız işin başıdır. Topluma 'atma' diyerek sokaklarımız, doğamız, denizlerimiz temiz kalsın. Bu temiz görüntüyü hissedebilmek ve yurt dışını kıskanmamak için ülkemizde ön ayak olarak çalışmamızı başlatacağız. Bu iş çocuktan, aileden, eğitimden başlıyor. İlerleyen süreçte bu bilincin Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına girmesi için çalışma yapacağız. Yeni nesli bilinçlendirmek ve bu işi çocuklarımızdan başlatmak için her zaman varız."

Ersoy, ATMA Derneği Yönetim Kurulu ve dernek üyeleri, kentte bilinçlendirme çalışmaları yapacaklarını sözlerine ekledi.