1 MAYIS

Bütün dünya biliyor suçsuz olduğumu. Eğer asılırsam cani olduğumdan degil , emekçi olduğumdan dolayı asılacagım. 

Albert Persons 

1 Mayıs’ın ortaya çıkması ile sonuçlanan 1 Mayıs 1886 tarihinde 8 saatlik iş günü mücadelesinde idam edilen 4 emekçiden biri. Mahkeme nin idam kararı karşısında yukarıdaki sözü söylemiştir.

1880 ‘li yıllar, ağırlıklı olarak beden gücü ve kol emeğinin kullanıldıgı, çalışma şartlarının çok kötü olduğu günlük çalışma saatlerinin 15-16 saati bulduğu ve bir çok insanın sadece karın tokluğuna çalıştıgı yıllardı.

Şirketler büyük bir hızla büyürken, işçiler; işyeri güvenliği, sağlık koşulları, çalışma saatleri , grev ve örgütlenme hakları dahi tanınmayan bir siyasal ve hukuk sistemi ile karşı karşıyaydılar.

1881 de yarım milyon işçiyi temsilen kurulan Örgütlü Meslek ve Emek birlikleri federasyonu “8 saatlik iş günü” mücadelesini ülke geneline yaymak ve işçilerin kararlılığını göstermek amacı ile mücadeleyi yükseltti. 

ABD’nin Chicago kentinde 40 bin tekstil işçisinin gerçekleştirdiği eylem kan ‘la bastırıldı. Aynı kentte 1400 işçi işten atıldı, işçilerin üzerine ateş açıldı ve 4 işçi hayatını kaybetti.

Saldırılar, mücadeleyi söndürmedi aksine körükledi. ABD ve Kanada’da 1 Mayıs 1886 da 350.000 işçi greve başladı. Tarih ilk defa işçi sınıfının direnişine tanıklık ediyordu. Tüm ülkede yaşam durdu . İşçiler emek güçlerini kullanıyorlardı.

İşçilerin topyekün isyanı işveren lerin hem tepkisini çekti bende büyük panik yaşamalarına sebep oldu. Chicago’da  greve çıkan 40.000 işçiye yönelik saldırılar başladı. Patronlar sokak çeteleri ile anlaşıp , hem işçilere hem ailelerine saldırı düzenletiyorlardı. Amaçları grev’leri kırmak ve tekrarını önlemekti.

1 Mayis sonrası işten atılmalar ve baskılar yoğunlaştı. Olaylara sebep oldukları nedeniyle 8 işçi hakkında idam kararı ile dava açıldı. Albert PERSONS, Adolph FİCHERS, George ENGEL ve August  SPIES 1 Mayıs 1886 yılında 8 saatlik iş günü mücadelesine önderlik ettikleri için idam edildiler. ABD’de yaşanan bu olaylar uluslar arası işçi örgütlerini harekete geçirdi. 2. Enternasyonel 1889’da Paris’te düzenlenen kongrede, Amerikan işçilerin eylemlerini desteklemek amacıyla dünya çapında gösteriler düzenledi. 1890’dan başlamak üzere 1 Mayıs ‘ı da “uluslararası Birlik , Mücadele ve Dayanışma günü” olarak kabul etti.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }