Gaziantep

Antep fıstığında “kavlatma” yoğunluğu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ürünlerinden Antep fıstığının hasadı başladı. Bununla birlikte kavlatma tesisleri hasatları bekliyor.

Abone Ol

Gastronomi kenti Gaziantep'te her sene olduğu gibi bu senede Antep fıstığı hasadı heyecanla başladı. Hasatla birlikte tesislerde kavlatılacak Antep fıstığı bekleniyor.

Gaziantep ve çevre illerde baklava, tatlı ve çikolata yapımında kullanılan boz fıstığın hasadı sona ererken kuruyemiş olarak tüketilen ben fıstığı için ise hasadın tamamlanması bekleniyor.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıcak hava şartlarına rağmen toplanan Antep fıstığı Haziran Temmuz ve Ağustos aylarında hasada dönüyor. Ağaçlardan toplanan Antep fıstığı kavlatılmak üzere tesislere götürülüyor. Tesislere götürülen Antep fıstığı kavlatıldıktan sonra işçiler tarafından güneş altına dökülerek 2 gün boyunca kuruması bekleniyor.

Karkamış ilçesinde kavlatma tesisi işleten Ahmet Demir, boz fıstıkların bu sene rekoltesinin yüksek olduğunu ifade ederek, “Boz Antep fıstığının 25 Temmuz ile 15 Ağustos arasında ağaçlardan toplandığını belirten Demir, "Fıstık burada ilk önce kavlatma kazanlarından geçiriliyor. 2 gün güneşte kurutulduktan sonra toplanan fıstık elenir, boş dolu ayrılır, sonra çuvallara konularak sahiplerine verilir" dedi.

Ahmet Demir, ayrıca bzo fıstıktan birkaç ay sonra yetişen ve ben fıstık diye tabir edilen kuruyemiş fıstığının toplanma aşaması hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

"Bu fıstığın da toplanması 10-15 gün daha sürer. Artık el emeğiyle yapılan pek bir şey kalmadı, birçok aşama makinelerle yapılıyor. Traktörle seriyoruz, tırmıkla düzenliyoruz, 2 gün güneşte kaldıktan sonra toplanıyor. Bu yıl bizim için çok yoğun geçti, neredeyse 4 hafta gece gündüz 24 saat çift vardiya çalıştık. Bundan sonraki sezonda inşallah daha iyi olur."

HABER- ELİF YILMAZ

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }