REFORM HABER - Gaziantep Milletvekili MHP MYK Üyesi, İçişleri Komisyonu Başkan vekili Sermet Atay, TBMM Genel Kurulunda Çevre Kanunu hakkında MHP Grubu adına konuşma yaptı.
MHP Gaziantep Milletvekili Atay, TBMM’de yaptığı konuşmasında, “Geçtiğimiz 6 Şubatta meydana gelen büyük deprem ve devam eden süreçte yaşanan diğer depremlerle yaşadığımız felaket malumlarınızdır. Depremin yaralarının bir an önce sarılabilmesi bölgede sağlanacak normalleşme ile doğrudan bağlantılıdır. Bölgede normalleşmenin olmazsa olmazı üretim ve ticaretin desteklenmesi yoluyla mümkün olacaktır” dedi.
''Yara bandı olmaktan öteye geçemeyecek''
Depremden önce de bölgenin üretim ve ihracatta amiral gemisi durumunda olduğunu vurgulayan Atay, “ Gaziantep, il merkezinin ve sanayi bölgelerinin diğer illere göre daha az hasar görmesi bölge açısından teselli edicidir. Gaziantep bölgenin sanayi ve ticaret anlamında kalkınması sürecindeki rolünü daha da hissettirmeye başlamasıyla öne çıkmaktadır. Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı bu konuda inisiyatif alarak çalışmalarına başlamış ve bölgeye can suyu olabilmek adına girişimlerde bulunmuştur. Tabi ki devletimizin destekleri olmazsa bu iki güzide kuruluşumuzun yapacakları yara bandı olmaktan öteye geçemeyecek, yarayı tedavi etmeye yetmeyecektir. Deprem bölgesindeki vergi mükelleflerimizin, deprem öncesi dönemlere ilişkin tahakkuk etmiş, vadesi geçmiş veya depremden önceki dönemlere ait olup vadesi gelmemiş vergi borçlarının terkini ile ilgili çalışma yapılmalıdır’’ diye konuştu.
Sermet Atay konuşmasından satır başları şöyle:
· Deprem bölgesi dışında kalan şirket ve işletmelerin deprem bölgesindeki mükelleflerden olan alacakları değersiz alacak sayılmalı ve söz konusu alacaklar muhasebe kayıtlarına zarar olarak işlenebilmeli, gelir ve kurumlar vergisi matrahından düşülebilmelidir.
· Depremde hasar gören işletmelerin yeniden alacakları makine ve teçhizatlar KDV istisnası getirilmeli, bunların yurt dışından getirilenlerine gümrük işlemlerinde kolaylık sağlanmalıdır.
· Maddi hasar alan Kobilerimizin uzun vadeli düşük faizli kredilerle ekonomiye tekrar kazandırılması sağlanmalıdır. Bölgeye yeni yatırım destek uygulamaları hayata geçirilmeli kurumlar vergisi indirimi arttırılmalıdır. Bölgeye yönelik altyapı ve yatırım destek fonu oluşturularak enerji, vergi ve sigorta destek oranları arttırılmalıdır.
· Tedarik zincirinde bölgede yapılacak inşaat ve alt yapı çalışmalarında kullanılacak malzemelerle ilgili yapılacak kurumlarda bölge işletmelerine öncelik verilmelidir.
· Türkiye ihracatının yüzde 9’unu gerçekleştiren kilit öneme sahip İskenderun limanının zarar görmesi nedeni ile işler Mersin limanına kaymıştır. Mersin Limanı’na kaydırılan işlerden 28 Şubat’a kadar ardiye ücreti alınmaması kararı alınmış olup bu sürenin uzatılması gerekmektedir.
Kanun teklifinin hayırlı olmasını dileyen Sermet Atay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu yaraları hep birlikte saracağız . Hali hazırda yatırım teşvik mevzuatına göre 3.Bölgede yer alan Gaziantep merkezinin 4.Bölge destekleri kapsamına alınması ve Gaziantep organize Sanayi Bölgesinin 5.Bölge, İlçe Organize Sanayi Bölgelerinin 6.Bölge desteklerinden yararlanmaları için acil düzenleme yapılması elzemdir. ''