Avantajlı emeklilikte son günler Şükrü KARAMAN yazdı...

SSK ve Bağ-Kur'luların avantajlı emeklilikten yararlanabilmesi için dilekçelerini 31 Aralık 2024’e dek SGK müdürlüklerine vermeleri gerekiyor.

Bu yılın sonuna kadar emekli olacaklara 2025 yılında emekli olacaklara göre yüzde 35’e varan oranda daha fazla aylık bağlanacak. Kamu ve belediyede çalışan işçileri için son dilekçe verme tarihi 14 Ocak 2025. Memurlar istediği yıl emekli olabilir. Yıl ayrımcılığı onları kapsamıyor.

Aylık bağlama parametreleri açısından SGK’ya 4 A (SSK) ve 4 B (Bağ-Kur) statüsünde prim ödeyerek çalışanlara bu yılın sonuna kadar emekli olmaları halinde bağlanacak aylık tutarı, 2025 yılında emekli olacaklara göre enflasyon ve büyüme hızı kriterlerinden ötürü yüzde 30- 35 arasında fazla olacak.

SSK ve Bağ-Kur aylıkları ödenen prim gün sayısı, aylık ortalama kazanç, enflasyon, büyüme hızı, gelişme hızı, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamına göre saptanıyor. 2024 yılında enflasyon ve büyüme hızının yüksek, 2025 yılında düşük çıkması öngörülüyor. Bundan ötürü 2024 yılında emekli olanlara aylıkları 2025’de emekli olacaklardan yüksek bağlanacak.

Daha fazla aylığa sahip olmak isteyen ve gerekli koşulları karşılayanların yıl sonuna dek emeklilik dilekçesini SGK’ya vermeleri gerekiyor. Kamu işçileri ile belediye işçilerinin 2024 yılı avantajlarından yararlanabilmeleri için emeklilik dilekçesini en geç 14 Ocak 2025’e kadar vermeleri gerekmektedir.

Kamuoyunda tepki oluşturan emeklilik ayrımcılığının giderilmesine yönelik yasal düzenleme henüz yapılmadı. İlgili düzenlemenin 31 Aralık
2024’e kadar TBMM’den çıkması gerekiyor. Eğer siyasi irade isterse bütçe görüşmelerinin ardından ayrımcılığı giderecek yasal düzenlemeyi 31 Aralık’a kadar hayata geçirebilir. AK Parti yöneticilerinin ayrımcılığın giderilmesine yönelik düzenlemenin hayata geçirileceğine ilişkin açıklama yapmasına karşın bu konuda bir adım atılmadı.

2024 sonuna dek emekli olmakla 2025 yılına erteleme arasındaki aylık farkı sadece SSK ve Bağ-Kurluları kapsıyor. 4 C (Memur) statüsünde çalışanlar istediği yıl emekli olabilir. Zira memur emekli aylıkları 5434 sayılı yasa uyarınca derece ve kademe, ek gösterge, kıdem aylığı, memur maaş katsayısı, taban aylığı gibi kriterlerle belirleniyor. Yani memurların aylık hesaplaması ile işçi, esnaf ve çiftçi statüsünde çalışanların aylık hesaplaması çok farklı. O nedenle çalışan memur gönlünü ferah tutsun. İsterse bu yılın sonunda, isterse önümüzdeki yıl
emekliye ayrılabilirler.

2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda yer alan güncelleme katsayısı hesaplama yöntemi nedeniyle 2024 ve 2025’te işçi ve Bağ-Kur emeklileri için büyük adaletsizlik oluşacak. Sorun, güncelleme katsayısı hesabını oluşturan TÜFE oranı ile emekli aylıklarına yapılan artış oranları arasındaki farktan kaynaklanıyor. Bu fark her yıl ortaya çıkmıyor. Ancak enflasyonun yüksek olduğu yıllarda emekli aylıklarında ciddi bir adaletsizlik oluşabiliyor.

Emekli olacaklar arasında hoşnutsuzluk yaratacak bu sorunun kökten çözümü basit yasa değişikliği ile olası. 5510 sayılı yasaya bir madde eklenerek 2024 yılı için  güncelleme katsayısının 2024 yılında emeklilerle uygulanan yüzde 86.16’lık zam oranında  olması sağlanmalıdır. Böylece 2025 yılı ve sonrasında emekli olacaklar büyük bir adaletsizlikten kurtulacaktır. Yani 2024 yılı güncelleme katsayısı 1.42 yerine 1.8616 olmalıdır.  Gözler siyasi iradenin bu konuda atacağı adıma çevrildi.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }