Bir süredir sağlık sorunları yaşayan ünlü oyuncu Aydemir Akbaş, kaldırıldığı hastanede 88 yaşında hayatını kaybetti.

Usta sanatçının vefat haberini sosyal medya üzerinden duyuran menajeri Özgür Aksoy, "Türk sinemasının koca çınarı, canımız, ustamız, Aydemir abimiz vefat etmiştir. Acımız çok büyük. Allah mekanını cennet eylesin" ifadelerini kullandı.

Hasta çocuk ve dedesine Bakanlık sahip çıktı Hasta çocuk ve dedesine Bakanlık sahip çıktı

Akbaş'ın yakın arkadaşı İbrahim Tatlıses de dün yaptığı sosyal medya paylaşımında, 45 yıllık arkadaşının yoğun bakımda olduğunu belirterek, sevenlerinden dua etmelerini istemişti.

Aydemir Akbaş kimdir?

Usta oyuncu Aydemir Akbaş, Balkan savaşlarında Türkiye'ye gelen Arnavut bir baba ile Trabzonlu bir annenin çocuğu olarak 1936'da İstanbul Feriköy'de dünyaya geldi.

Galatasaray Lisesi'nde tamamladığı eğitimin ardından bir süre gazetecilik yapan sanatçı Altan Erbulak'ın yönlendirmesiyle tiyatro oyunculuğuna başladı.

Gülriz Sururi, Ayfer Feray-Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi tiyatro toplulukları ile çalışan sanatçı, "Keşanlı Ali Destanı", "Direkler Arası", "Zilli Zarife" ve "Ferhat ile Şirin" adlı oyunlarda rol aldı.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 1960'ta askerlik görevini tamamlayan Akbaş, daha sonra Gülriz Sururi–Engin Cezzar Tiyatrosuna katıldı.

Sinemaya 1964'te Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Keşanlı Ali Destanı" filmiyle adım atan usta oyuncu, filmden önce 31 Mart 1964'te "Keşanlı Ali Destanı"nın ilk tiyatro gösteriminde hem sahne amirliği yaptı hem de "Sipsi Selim" karakterine hayat verdi.

Aydemir Akbaş, 1968'de Ayfer Feray–Nisa Serezli Tiyatrosu'nda sahnelenen "7 Kocalı Hürmüz" oyununda rol aldı.

Başarılı oyuncu, 1969'da Gülriz Sururi-Engin Cezzar ve Ortakları Tiyatrosunun ortaklarından biri oldu. "Nikah Kağıdı" ile "Düşenin Dostu" oyunlarında rol alan Akbaş, birçok tiyatro oyununun da yönetmenliğini yaptı.

Sanatçı, 1974'te Yeşilçam filmlerinin yanı sıra Yılmaz Güney filmlerinde de oynadı. Sonraki yıllarda ise İbrahim Tatlıses ile senaryo çalışmaları yaptı.

127 filmde rol aldı

Çoğu komedi olmak üzere 127 filmde rol alan Akbaş, 8 filmin yönetmenliğini yaptı, 30'a yakın tiyatro oyununda ve birçok dizide oynadı.

Joseph Kesselring'in 1939'da kaleme aldığı "'Arsenic and Old Lace' oyunundan Fırat Zobu tarafından senaryolaştırılarak, 1974-1975'te TRT 1'de izleyiciye sunulan 'Ahududu' dizisinde de rol alan sanatçı, 2013'te ise 'Altındağlı' dizisinde yer aldı.

Oyunculuğun yanı sıra senaryo da yazan Akbaş, 33 filmin senaryosuna imza attı.

'Kolpaçino' serisindeki rolüyle sevildi

"Düş Yakamdan Osman" filmiyle 1987'de yönetmenliğe başlayan Akbaş Şafak Sezer ile "Kolpaçino" film serisi ve "Kutsal Damacana 2: İt Men" filminde de sinemaseverlerle buluştu.

Aydemir Akbaş, 2016'da "Alemde 1 Gece", 2022'de "Sünnet Çocuğu" ve 2023'te "Kolpaçino 4 4'lük" filmlerinde izleyicinin karşısına geçti.

İlk kez 1964'te tiyatro oyuncusu Beyhan Benek ile evlenen sanatçı, iki kez boşandığı eşi ile üç kez evlendi.

Daha önce kolon, gırtlak ve bağırsak kanseriyle mücadele eden Akbaş, Ocak 2023'te yeniden kansere yakalandığını duyurmuştu.

Aydemir Akbaş - Sputnik Türkiye, 1920, 16.08.2024

Aydemir Akbaş

Galatasaray Lisesi'nde eğitim gördükten sonra bir süre gazetecilik yaptı. Ardından tiyatro oyunculuğuna başlayan Akbaş, sayısız oyunla beraber dizi ve filmde rol aldı. İşte, Aydemir Akbaş hayatı...

2AYDEMİR AKBAŞ KİMDİR

AYDEMİR AKBAŞ KİMDİR?

Akbaş, 1936 yılında Arnavut bir baba ve Sürmenelili bir annenin oğlu olarak İstanbul Feriköy'de dünyaya geldi. Galatasaray Lisesinde eğitim gördükten sonra bir süre gazetecilik yaptı.

Gazetecilik yaptığı sırada Altan Erbulak'ın yönlendirmesiyle tiyatro oyunculuğuna başladı Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi ünlü tiyatro isimleriyle beraber çalıştı. Keşanlı Ali Destanı, Direkler Arası, Zilli Zarife, Ferhat ile Şirin gibi oyunlarda rol aldı. 1968 yılında Ayfer Feray – Nisa Serezli Tiyatrosu’nda 7 Kocalı Hürmüz oyununda rol aldı. 1969 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosunda ve Ortakları Tiyatrosunun ortaklardan biri oldu. Burada çeşitli oyunlarda yer aldı. Birçok tiyatro oyununun da yönetmenliğini yaptı.

3AYDEMİR AKBAŞ ÖLDÜ MÜ 📍 Usta oyuncu Aydemir Akbaş vefat etti Aydemir Akbaş kimdir, kaç yaşındaydı, nereli

Aydemir Akbaş sinemaya 1964'te Atıf Yılmaz'ın yönettiği Keşanlı Ali Destanı adlı film ile geçiş yaptı. Filmden önce 31 Mart 1964 yılında Keşanlı Ali Destanı'nın ilk tiyatro gösteriminde hem sahne amirliği yapmış hem de Sipsi Selim karakterine hayat vermiştir. Bir süre Yılmaz Güney'in filmlerinde oynadı. İbrahim Tatlıses ile çalışarak senaryo çalışmaları yaptı. Cem Davran ile 2007'de çevirdiği Avrupalı Ekim 2007'de gösterime girdi. Şafak Sezer ile Kolpaçino serilerinde rol aldı.

Aydemir Akbaş 100'ü aşkın filmde rol aldı, 8 kez de yönetmen koltuğuna oturdu. Bunun dışında 30 kadar tiyatro oyununda oynadı. Türkiye'nin yaşayan en eski spor yazarlarından biridir. Aynı zamanda Galatasaray taraftarı ve Galatasaray Spor Kulübü üyesidir.

Akbaş, 1964 yılında evlendiği eşi tiyatro oyuncusu Beyhan Benek’le üç kez evlenmiştir.

4AYDEMİR AKBAŞ ÖLDÜ MÜ

AYDEMİR AKBAŞ ÖLDÜ MÜ?

Daha önce kolon, gırtlak ve bağırsak kanseriyle mücadele eden Aydemir Akbaş, Ocak 2023'te yeniden kansere yakalandığını duyurmuştu. Akciğer kanseri tedavisi gören Akbaş, ani gelişen sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan 88 yaşındaki oyuncunun entübe edildiği duyurulmuştu. Oyuncu 17 Ağustos gününün ilk saatlerinde hayatını kaybetti.

Editör: Murat ATAY