9 Ağustos 2023’te açıklanan YKS tercih sonuçlarıyla birlikte yüzbinlerce öğrenci üniversite hayatına adım attı. ÖSYM, yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri yayınlarken 35 yaş ve üstü kadınlara ayrılan ek kontenjan sayesinde bazı kişilerin çok düşük puanlarla Türkiye’nin en iyi üniversitelerini kazandığı görüldü.

166 PUANLA BOĞAZİÇİ!

ÖSYM’nin sayısal verilerine göre 166 puan alan bir kişi Boğaziçi Üniversitesi Fizik(İngilizce) bölümüne yerleşti. Genel yerleştirmede en düşük  puanını 511 olan bu bölümü 166 puan alanın da kazanması kimi vatandaşlar arasına tepkiye neden oldu. Veriler incelendiği zaman Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik bölümünü 190 puanla kazananın olması da dikkatlerden kaçmadı.

KONTENJAN 21 BİN 42 KİŞİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar daha önce yaptığı açıklamada 34 yaşını tamamlamış ve daha önce hiç üniversiteye gitmemiş kadın adaylar için 21 bin 42 kişilik kontenjan ayrıldığını açıklamıştı. Prof. Dr. Erol Özvar, bu uygulama sayesinde Türkiye’de fırsat eşitliğine olumlu bir katkı verdiklerini vurgulayarak, "Bunun yanı sıra yükseköğretime erişmede belirli bir yaşın üstünde olan kadınlara kolaylık sağladık.’’demişti. Sınava katılan bazı adaylara bakılığında  hem evladı hem de annesinin aynı tatlı heyecanı paylaşarak kader ortaklığı sergilemiş olduğunu belirten Prof. Dr. Özvar, bu kişilerin üniversiteyi kazanmalarını ve sunduğumuz imkanlardan yararlanarak hayallerine kavuşmalarını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Deniz Eliş /AYKIRI