Burberry İlk Mağazası

Burberry; 1856’da Thomas Burberry tarafından 21 yaşında iken, İngiltere’nin hava koşullarından insanları koruyan giysiler üretmek amacıyla Basingstoke’da kurulmuştur. Thomas Burberry manifaturacı çırağı idi. 1879’da ise Burberry, yağmurlukta nefes alabilen, hava koşullarına dayanıklı bir kumaş olan gabardini icat etti. 1888’de ise gabardin kumaşın patentini almıştır.

Norveçli kutup gezgini, zoolog ve daha sonra Nobel Barış Ödülü sahibi Dr Fritjof Nansen, 1893’te Kuzey Kutup Dairesi’ne yelken açtığında Burberry gabardini kutuplara götüren ilk kayıtlı kutup kaşifi oldu.

Burberry 1955’e kadar aile şirketi olmuştur. Thomas Burberry 1912’de Tielocken ceket patentini tasarlamıştır. Bu ceket trençkotun öncüsüdür. 1891’den beri Londra’da faaliyet gösteren Burberry, 1913’de Haymarket’deki daha büyük bir Londra binasına taşınmıştır.

Gaziantep'te beyin ameliyatı geçiren genç, resim kursuyla hayatını değiştirdi Gaziantep'te beyin ameliyatı geçiren genç, resim kursuyla hayatını değiştirdi

Burberry Trençkot

Burberry Birinci Dünya Savaşı’nda kıyafet ve teçhizat sağlamıştır. Burberry trençkot, Birinci Dünya Savaşı zamanında icat edilmiştir. İşlevsel tasarım, eldiven ve ıslık gibi askeri teçhizatı askıya almak için kullanılan apoletleri, el bombalarını taşımak için kullanılan D- halkalarını, hareket halindeyken ek koruma sağlamak için silah kapağını ve suyun sorunsuz bir şekilde akmasını sağlamak için fırtına kalkanını içerir. 1920’ler artık bir ticari marka olarak tescil edilen Burberry ekose deseni, yağmurlukların astarı olarak tanıtıldı.

1937’de Burberry ; “The Burberry” adlı uçakla Croydon’dan Cape Town’a rekor kıran bir uçuşa sponsor oldu. İki havacı da Burberry giymiştir. İkinci Dünya Savaşı sırasında da Burberry, İngiliz Ordusuna trençkot da dâhil olmak üzere bir dizi askeri giysi ve aksesuar sağlamıştır. Savaşın dayattığı sert koşullara rağmen, Burberry 1940’larda hava koşullarına dayanıklı, pardesüler ve hem erkekler hem de kadınlar için takım elbiseler de dâhil olmak üzere sivil kıyafetler üretmeye devam etmiştir.

1955’de HM Queen Elizabeth II, Burberry’ye hava koşullarına dayanıklı olarak üretim yapılması için Kraliyet Emri vermiştir.1965’de İngiltere’den ihraç edilen her beş ceketten biri Burberry ürünüdür. Burberry’de 1967’de ekose modelle eşarp ve şemsiye yapmaya başladı ve zamanla Britanya’nın üst sınıfıyla ilişkilendirilen bir marka haline geldi.

Şirketin Büyümesi

1972’de Castleford’daki fabrika resmi olarak satın alınmıştır. Bugün bu fabrika hala üretime devam etmektedir. 1970’ler ve 1980’lerde Burberry; erkek, bayan ve çocuklar için takım elbise, pantolon, gömlek, spor giyim, aksesuar gibi mevcut İngiliz koleksiyonunu tamamlayıcı ürünler üretmek için dünya çapındaki üreticilerle anlaşmalar imzaladı. Bu ürünler, Burberry mağazalarının yanı sıra dünya çapındaki bağımsız perakende mağazaları aracılığıyla üretilip dağıtıldı ve 90’lı yılların sonlarına kadar markanın satış ve kârda büyümesine katkıda bulundu.
1994’de Burberry Çin’e açılmıştır. 2002’de Burberry, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda halka açık bir şirket haline gelmiştir. 2004’de Burberry, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki müşterilere hizmet veren ilk işlemsel web sitesini açmıştır. 2006’da ise web sitesini Birleşik Krallığı kapsayacak şekilde genişletmiştir.
2008’de Burberry Vakfı, genel hayır amaçlı ve hibe vermek amacıyla bağımsız bir hayır kurumu olarak kurulmuştur. 2010’da Burberry bir moda şovunu canlı yayınlayan ilk marka olmuştur. 2011 Burberry, 44 ülkede 13 farklı dilde hizmet veren yeni işlemsel web sitesi Burberry.com’un lansmanı ile e-ticareti genişletti. Burberry, dünyanın dört bir yanındaki müşterilerinin ürünleriyle etkileşime girmesine ve ürünlerini çevrimiçi olarak satın almasına izin veren ilk lüks markadır.

2014’de Burberry’nin dünya çapında 500’den fazla mağazayı işletir hale gelmiştir. 2016’da ise, Burberry Tekstil Giyim ve Lüks ürünler sektöründe Dow Jones sürdürülebilirlik endeksinde endüstri lideri olmuştur. 2017’de Burberry, yeni sürdürülebilir malzemeler icat etmek için radikal düşünceyi uygulamak, tüketici deneyimini dönüştürmek ve endüstriye ve daha geniş topluluğa fayda sağlamak için üretimi ilerletmek amacıyla Burberry Material Futures Research Gurubu kurmuştur. 2018’de ise Burberry, moda sektörünün karşılaştığı en büyük çevresel sorunların bazılarına çözümler geliştirmek için girişimde bulunmuştur. 2019’da Burberry, geri dönüştürülmüş kahve fincanlarından yapılacak kağıt ambalajları yeniden tasarlamıştır.

Burberry Markasının Hikayesi

Burberry, 20. yüzyılın başlarında popüler hale gelmiş ve günümüzde dünya çapında tanınan bir marka haline gelmiştir. Marka, giyim ürünleri yanı sıra aksesuarlar, gözlükler, parfümler ve ev tasarımı ürünleri de üretmektedir.

Neler Üretiyor?

Burberry, tasarımlarıyla dikkat çekmektedir ve marka, elegan ve sofistike tasarımlar sunmaktadır. Marka, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve etik değerlere de önem vermektedir ve bu konuları göz önünde bulundurarak ürünlerini tasarlamaktadır.

Burberry, markasının başarısını, tasarımlarının kalitesine ve müşteri memnuniyetine odaklanmasına bağlamaktadır. Marka, müşterilerinin ihtiyaçlarına ve zevklerine uygun tasarımlar sunarak, müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktadır.

Burberry, günümüzde dünya çapında tanınan bir lüks moda markası olarak kendine özgü tasarımları ve kalitesiyle dikkat çekmektedir. Marka, ayrıca ünlü "Burberry check" desenini de tasarımıyla tanınan bir markadır.

Editör: Ahmet Oğuz Çapan