Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ve beraberindeki heyet, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e ziyaret gerçekleştirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’ın başkanlık ettiği heyette, CHP Gaziantep Milletvekilleri Melih Meriç ve Hasan Öztürkmen, CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, CHP Gaziantep İl Başkanı Reis Reisoğlu, CHP Gaziantep İl Sekreteri Hanifi Kaplan, Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz ve Karkamış Belediye Başkanı Mustafa Güzel yer aldı.
Heyet ilk olarak Gaziantep Valisi Kemal Çeber ile Gaziantep İslam ve Bilim Teknoloji Üniversitesi Rektörü Şehmus Demir’i makamında ziyaret etti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ve beraberindeki heyet, daha sonra CHP Gaziantep İl Başkanlığı’nda, CHP Genel Merkezi’nin ‘Eğitim Maratonu’ ile ilgili düzenlenen basın toplantısına katıldı.
SKANDAL OLARAK NİTELENDİRDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Gaziantep’te eğitim sendikaları, öğretmenler, akademisyenler, veliler ve öğrencilerle bir araya geldiklerini belirterek, eğitimin sorunlarını tartıştıklarını ve çalıştaylar düzenlediklerini söyledi.
Hükümetin sık sık değişen eğitim politikalarını eleştiren Suat Özçağdaş, özellikle okul öncesi eğitimde yaşanan değişikliklere dikkat çekti. Dönemin Bakanı Mahmut Özer’in başlattığı okul öncesi öğrencilere verilen yemek uygulamasının iptal edilmesinden ve sınav sistemlerinin sürekli değişmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Yusuf Tekin’in bakanlık döneminde uygulamaya konulan yeni okul öncesi programının kısa süre sonra tekrar değiştirilmesini skandal olarak nitelendirdi.
ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERİN SAYISI 1 MİLYONU AŞTI
Türkiye’de 1 milyon 200 bin öğretmen ve 20 milyon öğrenci bulunduğunu belirten Özçağdaş, ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısının 1 milyonu aştığını ve bunun iktidarın hatalarıyla ilgili olduğunu söyledi. Eğitim meselesinin Türkiye’nin her evinde gündemde olduğunu ifade eden Özçağdaş, AKP'nin eğitimin genel sorunlarına çözüm bulamadığını vurguladı.
DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE GÖRÜLMEYEN MODEL
Özçağdaş, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ olarak adlandırılan eğitim programını da eleştirerek, programın bilimsel bir temele dayanmadığını ve ihtiyaç analizinin yapılmadığını söyledi. Programın kim tarafından yazıldığı, hangi bilimsel araştırmaların referans alındığı gibi konularda belirsizlikler olduğunu belirten Suat Özçağdaş, bu tür bir programın dünyanın hiçbir yerinde görülmediğini ifade etti.
MÜLAKAT=KAYIRMACILIK
Mülakat sistemi konusuna da değinen Özçağdaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mülakatların kaldırılacağını açıklamasına rağmen, yeni Bakan Yusuf Tekin’in mülakatların devam edeceğini söylemesini eleştirdi. Mülakatların kayırmacılığa yol açtığını ve Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen sorunların devam ettiğini kaydetti.
ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE REFORMUNA İHTİYAÇ VAR
Gaziantep’in öğretmen atamaları konusunda geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerinin odak noktası olduğunu hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, 2002 yılında 68 bin olan atama bekleyen öğretmen sayısının bugün 1 milyona ulaştığını söyledi. Üniversitelerin hesapsızca açılması ve fazla kontenjan verilmesi sonucunda bu sayının arttığını ifade eden Özçağdaş, öğretmen yetiştirme ve reformuna ihtiyaç olduğunu vurguladı.
ATANAMAYAN DEPREMZEDE ÖĞRETMENLER
Depremzede öğretmenlerin yaşadığı mağduriyete dikkat çeken Suat Özçağdaş, bu öğretmenlerin hem işsiz olduklarını hem de zor koşullarda yaşadıklarını dile getirdi. Öğretmenlerin emekli olanların yerine bile atama yapılmadığını ve ücretli öğretmen sayısının 85 bini bulduğunu söyleyen Özçağdaş, hükümetin eğitim politikasının ciddi bir problem yarattığını ifade etti.