TÜİK mayıs ayı TÜFE verisini yüzde 3.37 olarak duyurdu. Ocakta yüzde 6.7, şubatta yüzde 4.53, martta yüzde 3.16, nisanda yüzde 3.18 ve mayısta yüzde 3.37olmak üzere enflasyon beş ayda kümülatif yüzde 22.72 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK’e göre mayısta enflasyon son 18 ayın en yükseği .
ENAG’a göre mayıs ayı enflasyonu yüzde 5.66, yıllık enflasyon yüzde 120.06 oldu. Türk-İş’in araştırmasında ise mayısta mutfak enflasyonu yüzde 7.02, yıllık yüzde 79.43 hesaplanmıştı. TÜİK yaşamın gerçekleri il örtüşmeyen enflasyon verilerini duyurmaya devam ediyor, milyonlarca emekli ve emekçi gerçek zamdan ırak kalıyor. Milyonlar yıllardır düşük açıklanan TÜFE verisi nedeniyle hak kaybına uğruyor, satın alma güçleri yükselmiyor.
Yüksek enflasyonun ezdiği sabit ve dar gelirli emekli, dul ve yetimin aylığına temmuzda yapılacak zam 3 temmuzda açıklanacak haziran TÜFE verisi ile netleşecek. Öngörüler yılın ikinci yarısı için 16 milyon 154 bini aşkın emekli, dul ve yetim aylığında yüzde 25-26 arası artış olması yönünde. Umarım bu rakamın altında olmaz.
Milyonların beklentisi ve umudu 6 aylık TÜFE artışının yanı sıra refah payının da verilmesi ve 10 bin TL tutarındaki en düşük aylığın göreceli artırılması. Eğer refah payı verilmezse bir, iki ay sonra yine yoksunları oynarlar, yakınmaları yürekleri dağlar.
Yurdun dört bir yanından gelerek 26 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirilen “En Büyük Emekli Mitingi”ne katılan on binlerce gariban kararlı ve gür sesle taleplerini hükümete haykırmıştı. O sesin duyulup duyulmadığı temmuzda belli olacak. Hükümet eli öpülesi ak saçlıların taleplerine vicdanlı davranarak kayıtsız kalmamalı. Onlar her şeyin en iyisini fazlasıyla hak ediyor. Lakin bugüne dek hep düşük aylığa mahkum oldular, ezildiler, yoksulları oynadılar. Bu denli mi zor emeklinin istemlerini karşılamak, yüzlerinin gülmesini sağlamak.
Memur ve memur emeklisine yılbaşında verilen yüzde 15 oranındaki toplu sözleşme zammı da beş ayda eridi. Bu kitle yüzde 6.7 oranında enflasyon farkı edindi. Maaşlarına temmuzda yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammının yanı sıra yüzde 10 düzeyinde enflasyon farkı yansıtılması kuvvetle muhtemel. Mutfağı ve cebi yakan yüksek enflasyon ile hayat pahalılığı dizginlenemediğinden maaş ile aylıklara yansıtılan zam hemen eriyor, cepler boşalıyor.
Kök aylığı 10 bin TL’nin altında 3 milyon 600 bin emekli var. Hazine desteği ile aylıkları 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Eğer 8 bin TL ve altı kök aylıklar temmuzda 10 bin TL’ye yükseltilmezse yüzde 25 oranındaki olası TÜFE zammına rağmen 10 bin TL almaya devam edecekler. Sıfır zamma talim edecekler.
İşte bundan ötürü gariban kitle temmuz zammından önce en düşük aylığın artırılmasını ve refah payı eklenmesini ısrarla dile getiriyor. İstemleri karşılansın, ellerine geçen para bollaşsın, ardından tatil de yaparlar, gönüllerince yaşarlar. Ama hükümetin bu konuda olumlu adım atmaya niyetinin olmadığı ortada. Zira sürekli sıkı para politikasından, tasarruftan söz ediliyor. Hal böyle olunca fazla umutlanamıyorlar. Yine de umut yoksulun ekmeği.