Emeklilikte kafalar karışık Şükrü KARAMAN yazdı...

SSK ve Bağ-Kurluların 2024’te emekli olma avantajı sürerken, 2025 yılında emekli olacakların mağduriyetini giderecek düzenlemenin yapılmaması kaygıları artırıyor.

Abone Ol

Bilindiği üzere aylık bağlama parametreleri açısından SGK’ya 4 A (SSK) ve 4 B (Bağ-Kur) statüsünde prim ödeyerek çalışanlara bu yılın  sonuna dek emekli olmaları halinde bağlanacak aylık tutarı, 2025 yılında emekli olacaklara bağlanacak aylık tutarından yüzde 35’e ulaşan oranda fazla olacak. Yani 31 Aralık 2024’e dek emekli olanlar, 2025’te emekli olacaklardan enflasyon ve büyüme hızı kriterlerine göre yüzde 30- 35 arasında fazla aylık alacak.  

Kamuoyunda epey tartışılan ve gündemde yerini koruyan emekli ayrımcılığının giderilmesine yönelik yasal düzenlemenin yapılacağını AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da aynı görüşü kamuoyu ile paylaşmıştı. Her iki duyurunun ardından ayrımcılığın giderilmesine ilişkin umutlanan çalışanlar, Abdullah Güler’in bu konuda yasal çalışma olmadığını ifade etmesi ile şaşkına döndü. Siyasi iradenin net tutum takınmaması SSK ve Bağ-Kurluların kafasını karıştırdı.

İlgili yasal düzenlemenin 31 Aralık 2024’e kadar TBMM’den çıkması gerekiyor. Meclis, önümüzdeki hafta 2025 yılı bütçe mesaisine başlayacak. Yoğun tartışmaların yaşanması beklenen bütçe görüşmelerinin ardından emeklilik düzenlemesi ele alınır mı belirsiz. Eğer siyasi irade isterse bütçenin hemen sonrası ayrımcılığı giderecek yasal düzenleme 31 Aralık’a kadar hayata geçirilir. Emeklilik planı yapan on binlerce çalışan yasal düzenlemeye gözünü dikti, merakla bekliyor.

SSK ve Bağ-Kur aylıkları ödenen prim gün sayısı, aylık ortalama kazanç, enflasyon, büyüme hızı, gelişme hızı, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamına göre saptanıyor. 2024 yılında enflasyon ve büyüme hızının yüksek, 2025 yılında düşük çıkması öngörülüyor. Bundan ötürü 2024 yılında emekli olanlara aylıkları 2025’te emekli olacaklardan yüksek bağlanacak.         

2024 sonuna dek emekli olmakla 2025 yılına erteleme arasındaki aylık farkı sadece SSK ve Bağ-Kurluları kapsıyor. 4 C (Memur statüsünde çalışanlar istediği yıl emekli olabilir. Zira memur emekli aylıkları 5434 sayılı yasa uyarınca derece ve kademe, ek gösterge, kıdem aylığı, memur maaş katsayısı, taban aylığı gibi kriterlerle belirleniyor. Yani memurların aylık hesaplaması ile işçi, esnaf ve çiftçi statüsünde çalışanların aylık hesaplaması çok farklı. O nedenle çalışan memur gönlünü ferah tutsun. İsterse bu yılın sonunda, isterse önümüzdeki yıl emekliye ayrılabilirler.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }