Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yayımladığı kanun hükmünde kararname ile asker kaçaklarını ve basit suçlularına af çıkardı. Kanunlara göre ve dış firardan hüküm giyenler aftan faydalanabilecek. Yurtdışına kaçanlar dört ay, ülke içindeki kaçaklar ise üç ay içinde teslim olmadıkları sürece aftan yararlanamayacak.

Af, rüşvet, belirli sahtecilik biçimleri, yolsuzluk ve belirli hırsızlık türleri gibi kamu güvenliğini ve devlet güvenliğini etkileyen ciddi suçlar hariç olmak üzere küçük suçlar ve ihlaller için de geçerli olacak. Genel af kapsamı dışında tutulan suçlar ise şöyle: Sınavlarda hilecilik, yasadışı döviz işlemleri, diğer finansal suçlar ve orman arazilerine karşı ihlaller.

Af, kişinin malına saldırı içeren durumlarda mağdur için kişilik hakkı saklı kalmak kaydıyla tazminat da talep ediyor.

Suriye iç savaşının çıktığı 2011’den bu yana Esad, en az 20 kez genel af çıkardı. En son Ocak 2022’de af kararı çıkarılmıştı.

Erdoğan’dan Esad ile görüşme mesajı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak üzere gideceği Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Suriye ile ilişkilere dair konuşan Erdoğan, “Esad ile görüşmeye hazırız, yanıt bekliyoruz” dedi.

Kadın polis memurunu şehit eden zanlı adliyeye çöp poşetiyle götürüldü Kadın polis memurunu şehit eden zanlı adliyeye çöp poşetiyle götürüldü

Erdoğan, “Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşer Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı Müslüman iki ülke olarak, bu beraberliği bir an önce gerçekleştirelim istiyoruz” dedi.

Editör: Nihat Sıvakçıgil