Gaziantep'te yaşanan Suriyeli mülteci sorununa dikkat çekmek amacıyla CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, sosyal medya üzerinden bir video yayınladı ve bu konuda bir çalıştay düzenlenmesi önerisinde bulundu. Türkiye'nin 2011'de başlayan Suriye iç savaşından bu yana 3 milyon 113 bin 478 Suriyeli'yi misafir ettiği kaydedildi. Bu mültecilerin büyük bir kısmı İstanbul,  Gaziantep, Şanlıurfa ve diğer büyük şehirlerde yoğunlaşmış durumda.

EN YOĞUN MÜLTECİ NÜFUSU İSTANBUL VE GAZİANTEP'TE

İstanbul, 530 bin 690 Suriyeli ile en fazla mülteciye ev sahipliği yapan şehir olurken, Gaziantep 430 bin 37 resmi rakamla ikinci sırada yer alıyor. Ancak Gaziantep'te gayriresmi verilere göre 500 bin üzerinde Suriyeli olduğu tahmin ediliyor. Gaziantep'te her altı kişiden birinin Suriyeli olduğu belirtiliyor.

GAZİANTEP'TE MÜLTECİ ALARMI

 Gaziantep Kulübü Alleben Toplantıları çerçevesinde 41 sivil toplum kuruluşunun imzasıyla "Şehrimizde Değişen Nüfus Yapısı ve Etkileri" başlıklı bir rapor yayımlandı. Raporda, önümüzdeki 20 yıl içinde Gaziantep nüfusunun yarısının Suriyelilerden oluşabileceği uyarısı yer aldı.

ÇALIŞTAY ÇAĞRISI

Mülteci sorununun çözümüne dikkat çeken CHP'li Melih Meriç,  Gaziantep'teki önemli isimlere seslenerek bir çalıştay düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Meriç, ‘’Gaziantep’te 3 sene sonra yaşanılacak tabloyu hayal etmek zor değil! Bu kent göz göre göre yaşanmaz bir hale geliyor. Gaziantep'te Suriyeli konulu bir çalıştay yapılmalı ve çözüm üretilmelidir.’’ dedi.

GAZİANTEP'İN GÜNDEMİ MÜLTECİLER OLMALI

Gaziantep’te kargo aracında 5 milyon TL’lik kaçak tütün ele geçirildi Gaziantep’te kargo aracında 5 milyon TL’lik kaçak tütün ele geçirildi

Meriç ayrıca, Gaziantep'te yaşanan mülteci yoğunluğunun şehrin ana gündem maddesi olması gerektiğini belirterek, ekonomik zorluklar ve altyapı sorunlarına dikkat çekti. ‘’Ülkemizde en fazla Suriyeli  Gaziantep'te. Bu nedenle bu konu kentin birinci gündemi olmalı. Benim hemşehrilerim ekonomik sıkıntılarla boğuşup, esnafım kepenk kapatmaya devam ediyor. Altyapı yetersiz, güvenlik endişesi yüksek. Hükümet daha etkin ve sürdürülebilir çözümler üretmeli. Gaziantep'in sesi duyulmalı’’ şeklinde konuştu.

Editör: Ahmet Oğuz Çapan