Ramazan ayı boyunca gıda güvenliğini temin etmek için yapılan denetimlerin kesintisiz sürdüğünü belirten Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, 77 Gıda Kontrol Görevlisi ve 15 özel teknik donanımlı araçla yapılan denetimlerde, özellikle Ramazan paketleri ve gece denetimlerine ağırlık verildiği açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre, il genelinde gıda güvenliğini sağlamak amacıyla 77 Gıda Kontrol Görevlisi ve 15 özel teknik donanımlı araç ile kapsamlı denetimler gerçekleştirildi.
Ramazan paketleri mercek altında
Müdürlük, özellikle Ramazan ayında tüketimi artan unlu mamuller, ekmek, pide, tatlı, baklava ve şekerleme üretimi yapan işletmelere yönelik denetimleri sıkılaştırdı. Ramazan paketi adı altında satılan ürünler de incelenerek paket içeriğindeki gıdaların son tüketim tarihleri ve etiket bilgileri kontrol edildi.
Gece denetimleri yapıldı
İftar sonrasında işletmelerde oluşan yoğunluk göz önüne alınarak gece denetimleri gerçekleştirildi. Teknik ve hijyenik koşullara uymayan 83 işletmeye süre verilerek eksikliklerini gidermeleri istendi, ayrıca gerekli idari yaptırımlar uygulandı.
97 işletmeye toplam 6.3 milyon tl ceza
Ramazan ayı boyunca 3 bin 276 işletme denetimden geçti. Denetimler sonucunda insan sağlığını tehdit eden ve mevzuata aykırı bulunan 97 işletmeye toplam 6 milyon 373 bin 174 TL idari para cezası kesildi.
Numune analizleri yapıldı
Ramazan ayı süresince farklı gıda ürünlerinden 294 numune alındı ve yapılan analizler sonucunda 7 ürünün uygun olmadığı tespit edildi. Bayram öncesi özellikle baklava sektörüne yönelik denetimler yoğunlaştırıldı. İç Antep fıstığı ve sadeyağ numuneleri analiz edilirken, sonuçların Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olduğu belirlendi.
Taklit ve tağşişe karşı mücadele devam ediyor
Müdürlük, son zamanlarda taklit ve tağşiş olaylarının artması nedeniyle denetimleri sıklaştırarak, uygunsuzluk tespit edilen işletmelere idari yaptırım uygulandığını duyurdu. Ramazan çadırlarına yemek sağlayan hazır yemek işletmeleri de denetime tabi tutuldu ve ürünlerden numuneler alındı.
Şikayetler anında değerlendirildi
Vatandaşların gıda güvenliği konusundaki şikayetleri, WhatsApp ihbar hattı (0530 843 5252), Alo 174 Gıda Hattı ve sosyal medya hesapları üzerinden alınarak en kısa sürede değerlendirmeye alındı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, halk sağlığını koruma amacıyla yapılan denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.
7 İşletmeye eza Uygulandı
Gerekli uyarılar yapıldı diyen İl Müdürü Karayılan ‘’Ramazan ayında tüketimi artan unlu mamuller, ekmek, tatlı ve şekerli mamuller üretimi yapan işyerlerine yönelik denetimlerin yanı sıra, gece saatlerinde yoğunlaşan iftar sonrası işletmelere yönelik de denetimler yapıldı. Hijyenik şartları sağlamayan 83 işletmeye süre verildi ve gerekli uyarılar yapıldı. Ayrıca, 3276 gıda işletmesinde yapılan denetimlerde 97 işletmeye halk sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle toplamda 6.373.174 TL idari para cezası uygulandı’’ dedi.
94 Numune Analiz Edildi
294 numunenin analiz edildiği İl Müdürü Karayılan, Ramazan ayında alınan 294 numunenin analiz edildiğini, 7 ürünün ise olumsuz sonuç verdiğini belirtti. Ayrıca, baklava sektörüne yönelik denetimlerin de artırıldığı ve iç antepfıstığı ile sadeyağ numunelerinin analiz edilerek Türk Gıda Kodeksi'ne uygunluklarının kontrol edildiği ifade etti.