Proje kapsamında, Gazi şehirli kahramanların Kurtuluş Savaşı’nda savaştığı cepheler ve bölgelerden alınan topraklar, Fransızların işgal ettikleri bölgelerden çekilmesini garantileyen ve 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Antlaşması’nın yıl dönümünde şehitliğe yapılan törenle bırakıldı.

Başkan Vekili Mehmet Berk, Antep Savunması’nda halkın Fransızların yanı sıra açlığa karşı da mücadele verdiğini dile getirerek, “Onlar istese burada kalabilirdi. Huruç Hareketiyle kahramanlarımız devletin ve milletinin bağımsızlığı için gerekli mücadeleye atılmışlar ve yurdun her yerinde şehitler verdiler. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kurtuluş Savaşı'nda şehit olan Gazianteplilerin mezarlarının bulunduğu 22 şehitlik ile savaştıkları cephelerden alınan topraklar, Gaziantep'teki Şehitlik Abidesi'ne düzenlenen törenle koyuldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Berk, Gazianteplilerin Kurtuluş Savaşı'nda Türk milletinin bağımsızlığı için gerekli mücadeleyi verdiğini söyledi.

Sıtkı Severoğlu törende yaptığı konuşmada, Antep Savunması’nın sürdüğü 1921 yılının 6 Şubat’ı 7 Şubat’a bağlayan gece yapılan “Huruç Harekatı”yla yüzlerce Antepli kahramanın, Kurtuluş Savaşı’nda mücadele vermek için şehrin dışına çıkarak 2. Kolorduya katıldığını anımsattı.

Gaziantep Kulübü ve Panorama 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu da projenin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in verdiği desteklerle yürütüldüğünü kaydedildi.

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Berk, şehitleri rahmetle andığını belirtti.

Daha sonra şehitler için dua edildi.

22 şehitlik ve cephelerden alınan topraklar, kent protokolünce Şehitlik Abidesi'ne bırakıldı.

Kaynak: igf