Gaziantep

Gaziantepli Usta, Tarihi Gramofonları yeniden canlandırıyor

Gaziantepli Ahmet Zihni Marangozoğlu, baba mesleği olan tamircilik ile nostaljik gramofonları onararak bugün kullanılabilir hale getiriyor.

Abone Ol

 Tamir ustası Ahmet Zihni Şehir merkezinde yer alan tarihi Yeni Han'daki dükkanını sabah erken saatlerde açarak, mesaiye başlıyor.

‘’Olmayan parçayı bile biz yapıyoruz’’

10 yıldır baba mesleğini sürdürmeye devam eden Ahmet Zihni 81 ilden gelen unutulmaya yüz tutmuş ve evlerde birer hatıra olarak yer edinen bozuk gramofonların tamirini yapan ve sağlığı el verdiği sürece mesleğini sürdürmek istediğini dile getiren 58 yaşındaki usta, "Bizi bilen getiriyor. Çok eski cihazlar, bazılarının parçası yok. Parçayı bile biz yapıyoruz. Onu yakıştırıyoruz, yapıyoruz, olmayanları da bir şekilde uyduruyoruz. Manav, bakkal, tüccar gibi bu da bir meslek. Vatandaşın babasından, annesinden, dedesinden kalmış, arızalanmış çalışmıyor ve mecbur birine yaptıracak. Kısmet bensem getiriyor, yapıp veriyoruz. Olmayan parçayı bile biz yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

‘’60-70 yıllık cihazları ve 30-35 yıllık elektrikli cihazları da yapıyoruz’’

Gramofonların tarihi eşya olarak hikayeleri ile beraber saklandığına ve insanların yaşamında özel bir yer aldığına değinen usta; "Cihazın borusu yoksa borunun yenisini eski tarzda yapıyoruz çünkü yok artık, üretimi bitmiş. 60-70 yıllık cihazları ve 30-35 yıllık elektrikli cihazları da yapıyoruz. Güzel hissettiriyor. Biz buradan evimizi geçindiriyoruz. Geliyorlar burada bizimle sohbet ediyorlar hikayelerini dinliyoruz. Hem yapıyoruz hem vakit geçiriyoruz. Vatandaşların 70 senelik tarihini canlandırmaya çalışıyoruz, insanların anılarını yaşatıyoruz"  dedi.

 HABER- ELİF YILMAZ

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }