Batman’ın Gercüş ilçesinde yaşamını sürdüren beden öğretmeni Yalçın Yıldız, yüksekliği 300 metreye varan kayalıklara tırmanarak “kaya balı” topluyor. Bu işi hobi olarak yaptığını ifade eden Yıldız, zorlu ve riskli tırmanış sonucunda elde ettiği balı, çevresinde hastalığı bulunan akraba ve dostlarına veriyor.

“Bu işi hobi olarak yapıyorum”

5 yıldır beden eğitimi öğretmenliği yaptığını ifade eden Yıldız, “Batman Gercüş Aydınlı köyü Mağaralı mezrasında yaşıyorum. Ben hobi olarak bu işi yapıyorum. Birkaç sefer daha bunu dile getirmiştim, bu yıl tekrar bal sezonu geldi ve tekrar başladım bal toplamaya. Sabahın erken saatlerinde uyanıp 2 saatlik yürüyüşün ardından kayaların tepesine ulaştık. 300 metreye yakın bir iniş yaptım. Daha önce arımızın bakımını ve temizliğini yapmıştık, güzel bir şekilde aynı şekilde tekrar açtık. Güzel bir bal vardı, 7 ile 8 kiloya yakın bal çıkardık. 4 ile 5 kilo da arıya bıraktık, arı telef olmasın diye. Bugün 300 metreye yakın kayalıklardan indim yani arının yaptığı yuvaya göre bunlar değişiyor" diye konuştu.

Bu işin ucunda ölüm bile var”

Aynı zamanda AFAD gönüllüsü olan Yıldız, dağcılık eğitimi olmayan bireylerin, bu işe kalkışmaması gerektiğini belirterek, "Bu işin ucunda ölüm bile var. Benim için bir tehlikesi yok, ben bu işin eğitimini almışım seviyorum. Bu işi hobi olarak yapıyorum. Çevrede kimsede bunu yapmadığı için bir nevi benim de hoşuma gidiyor. Yani elimden geldiğince bu işi devam edeceğim. Bu balı ilaç niyetine kullanıyoruz. Özellikle yaşlı ve hasta olan insanlar için kullanıyoruz. Akraba ve dostlarımıza veriyoruz şifa niyetine, kışın bunu ilaç olarak da tüketiyoruz. Soğuk algınlığı ve bazı hastalıklar için kullanmaktayız. Bu balın faydaları saymakla bitmez. Uzmanlar bu konuda daha iyi bilir. Bizim büyükler eskiden göz körlüğünde bile kullanıyorlarmış, soğuk algınlığı ve yaralarda kullanılıyor. Birçok hastalığa şifa kaynağıdır. Özellikle kanser tedavisinde çok etkilidir. Tamamen organik olduğu için şifa deposudur. Hiçbir katkı maddesi yok. İnsan eli kesinlikle değmiyor, arının doğada yaptığı baldır" dedi.

Güneydoğu Anadolu’da dev proje: Kalkınma Yolu ve Amanos Tünelleri Projesi Güneydoğu Anadolu’da dev proje: Kalkınma Yolu ve Amanos Tünelleri Projesi

HABER- NİHAT SIVAKÇIGİL

Editör: Elif Yılmaz