Havadan bile vergi alacaklar Şükrü KARAMAN yazdı

Hükümet akla hayale gelmeyecek vergileri vatandaşa salmaya başladı.

Abone Ol

TBMM’ye sunulan 12 maddelik vergi paketi teklifine göre Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nu güçlendirme gerekçesiyle limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarından yılda her bir kart için 750 TL vergi alınacak. Eğer bir yurttaş iki ayrı bankanın 100 bin TL ve üzeri kredi kartına sahipse yılda 1.500 TL tutarında vergi ödeyecek. Artan kart sayısına göre tutar da artacak.

Teklifin yasalaşması ile Türkiye kredi kartından vergi alan ilk ülke olacak. Dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanacak kart vergisi. Hükümet, neredeyse havadan bile vergi alacak. Öyle ya, dünyada eşi benzeri olmayan bir vergiyi vatandaşa salmak ne kadar doğru. Demek ki o duruma geldik. Yazık.

Vatandaş yine kümese kıstırılan kaz gibi yeni vergileri ödeyecek. Kazancı kadar vergisini ödemeyen, affa uğrayan o kadar çok kişi ve kurum var ki. Asıl onların üzerine gidilecekken, yine ahaliye yüklenmek en kolay yol.

Kredi kartı yurttaşın günlük yaşamda, alış verişte kullandığı temel araç. Artık işyerleri, mağazalar nakit para yerine taksitle kredi kartından tahsilatı gerçekleştiriyor. Bu tüketicinin de yararına. Zira yanında nakit olmadığı an kartla harcama yapabiliyor hem de taksitlendirebiliyor.

Zorunlu tüketim harcamalarında, internet alışverişlerinde can simidi gibi. Gerçi aylık ve maaşı kısıtlı çok sayıda vatandaşın kart borcu artıyor.

Bu nedenle aylıklarının tümünü kart borcuna yatıranlar var. 38 milyon kişinin kart borcu var. Buna karşın satın alma gücü hızla düşen vatandaş için kart cankurtaran. Zira nakit paraları olmadığında cüzdanındaki karta başvuruyorlar.

1990 yılı başlarında yaygınlaşan kredi kartı artık yurttaşın vazgeçilmezi haline geldi. Gelirine göre birden fazla bankaya ait kart kullananların sayısı hayli fazla. Türkiye’de limiti 100 bin TL’nin üzerinde olan bireysel kredi kartı kullananların sayısı 18 milyon 646 bin 800. Toplam nüfusun yaklaşık beşte birinin kart limiti 100 bin TL ve üzerinde. Lakin bu limite sahip olanlar arasında ayda 10 bin TL harcama yapan da var 1 milyon TL harcayan da . Eğer yasa bu şekilde çıkarsa kredi kartından ayda 10 bin TL ile 1 milyon TL harcayan 750 TL’lik aynı vergiyi ödeyecek. Burada da yine adaletsizlik oluşacak.

Kredi kartlarından vergi alınacağını duyan özellikle dar gelirli yurttaş 750 TL’yi ödememek için limiti 100 bin TL’nin altına düşürmeye başladı. Bankalar gelen talepler doğrultusunda limiti 99 bin 999 TL’ye düşürüyor, böylece orta yol bulunuyor. Ancak pahalı temel ihtiyaç ürünlerini almaya yetmeyecek limiti düşürülen kartlar. İşin bir de bu yönü var. 18 milyonu aşkın kredi kartından kaçının limiti 100 bin TL’nin altına düşürülecek bakalım.

TBMM’ye sunulan yasa teklifinde üç tekerlekli bisikletler, pedallı arabalar ve benzeri pedallı oyuncaklar, oyuncak bebekler için arabalar, oyuncak bebekler, diğer oyuncaklar, her türlü puzzel gibi basit oyuncaklardan yüzde 20 oranında özel tüketim vergisi (ÖTV) alınması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni yasa ile elde edilecek paraların kesinlikle bütçeye gitmeyeceğini, sadece savunma sanayi için kullanılacağını açıkladı.

Cevdet Yılmaz, bu duyuruyu yapsa bile 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi nedeniyle toplanan iletişim vergilerinin nereye harcandığı hala sır. Umarım aynısı olmaz.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }