Kahve her ne kadar milenyum devri ile birlikte Türk kültürüne ulaşmış gibi görünse de topraklarımızda yüzyıllardır kahve en sevilen içecekler arasındaki yerini koruyor.

Özellikle Türk kültürü ile gelenekselleşmiş olan Türk kahvesi başta olmak üzere pek çok farklı kahve çeşidi sevilerek tüketiliyor. 

Bu kahveler arasında en sağlıklı kahve çeşidi ise uzun süredir Türk kahvesi olarak biliniyor. Türk kahvesi her ne kadar kalp sağlığı açısından faydalı kahvelerden biri olsa da yapılan araştırmalar en sağlıklı kahve çeşidinin Türk kahvesi olmadığını ortaya koydu. Herkes Türk kahvesi sanıyordu ama değilmiş! Uzmanlar insan sağlığına en faydalı kahveyi açıkladı - Resim: 2

Kahve çekirdekleri ve kafein içeriği nedeni ile çoğu kişi kahvelerin aynı faydalar ve zararlara sahip olduğunu düşünse de aslında kahve çeşitleri içerik, demleme ya da öğütme süreçleri göz önüne alındığında farklılık gösterir. Kahve tüketiminin sağlıklı olması için belirli kahve çeşitlerini tercih etmek gerekiyor. 

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ise bu bağlamda belirli bir kahve türünün diğerlerinin önüne geçtiğini ortaya koydu. Kahve üzerine yapılan çalışmalar hem en sağlıklı hem de en zararlı kahve çeşitlerini açığa çıkardı. 

Herkes Türk kahvesi sanıyordu ama değilmiş! Uzmanlar insan sağlığına en faydalı kahveyi açıkladı - Resim: 3

Bu çalışmalara göre ise en sağlıklı olarak bilinen kahve çeşidi filtre kahve oldu. Filtre kahvenin yavaş şekilde demlenmesi ve kahve çekirdeğinin öğütülme miktarının espresso çeşitlerinden farklı olması daha sağlıklı bir tüketim ortaya koyuyor. ABD'de bulunan Vermont Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada 100'den fazla denek ile kahve çeşitleri arasındaki sıralama ortaya konuldu. 

Filtre kahve en sağlıklı kahve çeşidi olarak tanımlanırken Latte ve Americano gibi espresso bazlı kahveler ise bazı kişiler için sakıncalı olarak tanımlandı. Çalışma aynı zamanda en sağlıksız olarak nitelendirilen kahve çeşitlerini de ortaya çıkardı. 

Herkes Türk kahvesi sanıyordu ama değilmiş! Uzmanlar insan sağlığına en faydalı kahveyi açıkladı - Resim: 4

Kahveler üzerine yürütülen çalışma ışığında telve si içinde kalarak uzun süre kaynayan kahveler olan Türk kahvesi ve Fransız kahvesi gibi kahve çeşitleri ise en sağlıksız kahveler sınıfında yer aldı. Kahve telvesinin kaynamaya rağmen kahve içerisinde kalmaya devam etmesi kolesterol seviyelerinin 30 kat daha fazla olmasına neden oluyor. 

Fedakâr baba, yaptığı engelli ayakta durma sehpasıyla oğlunu mahalle mahalle gezdiriyor Fedakâr baba, yaptığı engelli ayakta durma sehpasıyla oğlunu mahalle mahalle gezdiriyor

Daha sağlıklı bir yaşam ve kalp sağlığı için ise uzmanlar filtre kahve tüketimini öneriyor. 

Editör: Murat ATAY