Siyasi irade dayanılmaz boyuta ulaşan hayat pahalılığı karşısında çalışanların ücretlerini iyileştirmeye yönelik bir dizi kararları ardı ardına hayata geçiriyor.
İlk olarak korona belasına karşı özveriyle mücadele eden hekimlerin maaşına hatırı sayılır tutarda zam yapılacak. TBMM’de oy birliği ile kabul edilen torba teklife göre, pratisyen hekimlerin ek göstergesi 13 binden 33 bine, uzman hekimlerin -diş hekimleri dahil- ek göstergesi 17 binden 40 bine çıkarıldı. Bu sayede pratisyen hekimlerin maaşında 2500, uzman hekimlerin maaşında ise 5 bin liraya kadar artış olacak.
Lakin, virüse karşı yılmadan, korkmadan savaşan hemşire, ebe, laborant, teknisyen, şoför, temizlik görevlisi gibi diğer sağlık emekçilerinin maaşına zam yapmamak büyük eksiklik ve ayrımcılık. En kısa sürede onlara da bu hak verilmeli. Çünkü onlar virüse karşı yürütülen savaşta hekimler kadar en ön cephede savaştı. Ayrımcılığın motivasyonlarını düşüreceği aşikar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözleşmeli- kadrolu öğretmen ayrımına son verilerek uzman öğretmenin maaşında 1000, başöğretmen maaşında ise 2 bin lira artış olacağını açıkladı. Kuşkusuz eğitimciler adına olumlu adım. Asıl öğretmen, diğer memurlar gibi 3600 ek gösterge yasasının en kısa sürede çıkarılmasını bekliyor.
Milyonlarca emekçiyi ilgilendiren yeni asgari ücretin net 4 bin lira olacağı belirtiliyor. Çalışmalarını sürdüren Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararını kısa sürede açıklayacak.
6 milyonu aşkın memur ile memur emeklisine yılbaşında yüzde 5, temmuzda ise yüzde 7 oranında zam verilecek. 2022 yılında kümülatif
yüzde 12.3’lük artışın yetersiz kalacağı aşikar. Onlar da ek zam peşinde. Memur sendikalarının bu yönde talepleri var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Memur-Sen’in altına imza atıp övündükleri toplu sözleşmenin beklentileri karşılamadığı net şekilde ortaya çıktı.
Her kesim belirli oranda zam alırken, gariban işçi, esnaf, çiftçi emeklisi ile dul ve yetimi yine üvey evlat gibi kaldı.
Halen 1500 ile 2500 lira arasında son derece komik aylığa talim eden emekli, en düşük aylığın belirlenecek net asgari ücret kadar olmasını, bayram ikramiyesinin en az 2500 liraya yükseltilmesini, ek ödeme miktarının yüzde 10’a çıkarılmasını, yılda 2 aylık tutarında ikramiye ödenmesini ve sağlık hizmetinden yapılan kesintilere son verilmesini siyasi iradeden, “Herkese var da bize yok mu?” diye sorarak talep ediyor.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylığına yapılacak zam 3 ocakta açıklanacak enflasyon oranı ile belli olacak. Beklentiler yüzde 10 veya bir miktar üzerinde rakam.