Olası hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak için gerekli vitaminleri doğal besinlerden almak yerine vitamin takviyelerini tercih ediyoruz. Bunların yanlış kullanılması ve aşırı kullanımı birçok hastalığa yol açabilir. Araştırmalar, doğru ve sağlıklı beslenmeniz durumunda ekstra vitaminlere ihtiyacınız olmadığını gösteriyor. Gereksiz ekstra vitamin kullanımının hastalığa hiçbir etkisi olmayacağı gibi organlarda hasara neden olabilir.

Vitamin A takviyesi

Aşırı miktarda vitamin A tüketimi özellikle hamile kadınlar için ciddi riskler oluşturur.

1200X627 A Vitamini Besinleri A Vitamini Nelerde Var S1 1607929928287

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde laparoskopi yöntemiyle kanser tedavisi Gaziantep Şehir Hastanesi'nde laparoskopi yöntemiyle kanser tedavisi

Demir takviyeleri

Demir eksikliği olan bireylerin demir takviyeleri almaları gerekli ve faydalıdır, fakat gereksiz yere yüksek dozda tüketimi karaciğer hasarına, mide rahatsızlıklarına ve kalp sorunlarına sebep olabilir. Vücutta fazla demir birikmesi de oksidatif strese ve hücre hasarına yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı demir takviyesi almadan önce mutlaka doktorla görüşülmelidir.

Kilo verme takviyeleri

Kilo verdirmeyi garanti eden kilo verme takviyeleri çoğu zaman hızlı ve etkili sonuçlar vaat eder. Bu sebeple çoğu kimse yan etkilerini göz önünde bulundurmaz fakat bu ürünlerin birçoğu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek tehlikeleri de beraberinde getirir.

Yeşil çay ekstresi gibi kilo verme amaçlı kullanılan maddeler de büyük miktarlarda alındığında karaciğer için toksik olabilir. Ayrıca bazı kilo verme haplarının beklenmeyen reaksiyonlara ve komplikasyonlara neden olabilecek, listelenmemiş bileşenler içerdiği de göz ardı edilmemesi gereken bir durum.

Resized 0404D 892Ffc94Kiloverme

Kalsiyum

Bazı araştırmalar ise fazla miktarda alınan kalsiyumun arterlerin sertleşmesine sebep olarak kalp krizi riskinin artmasına neden olabileceğini gösterir. Bu sebeple günlük alınması gereken kalsiyum ihtiyacının doğal besinlerden alınması daha sağlıklı bir yol olabilir.

Editör: Elif Yılmaz