Hafta sonu Ahlat'ta toplanacak olan Kabine toplantısında da gündemde olan esnek çalışma ve mesai saatleriyle ilgili düzenleme konusunu hükümetin ele alması bekleniyor. Peki yapılacak düzenleme sonucunda mesai saatleri için öngörülen süre ne kadar? Detaylar...

4 ayrı formül üzerinde duruluyor

İş Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin 4 ayrı formül üzerinde çalışılacağı öğrenildi. Buna göre çalışmaların; "Uzaktan çalışma modeli, Kısmi çalışma modeli, Değişken zamanlı çalışma modeli ve Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli" başlıkları üzerinden gidileceği vurgulandı.

Belli meslek gruplarını kapsayacak

Esnek çalışma modelinin çağın mesleklerine göre uyarlanacağı, her meslek grubunu kapsamayacağı ifade ediliyor. Burada İş Kanunu'nun günümüz şartlarına göre yeniden şekilleneceği belirtilirken, değişik formüllerin de değerlendirileceği dile getiriliyor. Esnek çalışma modelinin örneğin bazı mühendislik dallarında, çağın mesleği haline gelen ve daha çok gençlerin alanı olan dijital alanların kullanıldığı meslek gruplarını kapsayacağı belirtiliyor.

KAMUDA 35, ÖZEL SEKTÖRDE 40

Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmasa da; İş Kanunu'nda yapılacak düzenleme neticesinde kamuda çalışma saatinin 35'e, özel sektörde ise 40 saate indirileceği konuşuluyor.

Antalya’da skandal olay: Sokak ortasında cinsel ilişkiye girdiler (VİDEO) Antalya’da skandal olay: Sokak ortasında cinsel ilişkiye girdiler (VİDEO)

İşverenler bu duruma karşı

Mesai saatlerinin kısalması günlük ücret kavramını da gündeme getireceğinden özellikle imalat ve hizmet sektöründeki işverenler bu duruma pek sıcak bakmıyor.

İşverenler bu duruma karşı

İş Kanunu'na göre kamuda çalışma süresi haftalık 40 saat, özel sektörde ise 45 saat... İşçi statüsünde çalışanlar için bu 45 saatlik çalışma süresinin üzerindeki her bir çalışma, fazla mesaiye girer ve ücretlendirilir. Ücretlendirme de, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücretin yüzde 50 fazlası olarak uygulanır. 

Dünyada son durum ne ?

Türkiye'de, mesai saatleri Avrupa'ya göre daha uzun. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama haftalık çalışma süresi 36.4 saatlerde ve 35 saatlik çalışma süresine doğru da gidiyor. ABD'de ise 35-40 saat arasında değişiyor. Benzer şekilde Almanya'da da 35-40 saat arasında değişiyor, İngiltere'de ise 37.5 saat. 

Editör: Elif Yılmaz