Panik Bozukluk  Nedir?

Panik ataklar beklenmedik bir şekilde, bazen uykudan uyanırken bile meydana gelir. Panik atak her an her yerde olabilir. Herhangi bir tehlikede olmasanız bile korkmuş ve bunalmış hissedebilirsiniz. Bir atak genellikle 5-10 dakika içinde geçer, ancak saatlerce oyalayabilir. Kalp krizi veya felç geçiriyor veya delirecekmiş gibi hissedebilirsiniz. Bu yüzden panik atakları olan kişiler genellikle acil servise çok sık başvurabilirler.

Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?

Bir panik atak, birkaç dakika içinde zirveye ulaşan ve aşağıdaki semptomlardan en az dördünü içeren yoğun bir korku veya rahatsızlık başlangıcıdır:

⦁ Çarpıntı, kalp çarpması veya hızlanmış kalp atışı

⦁ Terleme

⦁ Titreme veya sarsılma

⦁ Nefes darlığı veya boğulma hissi

⦁ Göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissi

⦁ Mide bulantısı veya karın ağrısı

⦁ Baş dönmesi veya bayılma hissi

⦁ Sıcak basması, ürperme

⦁ Parestezi (Vücuta uyuşma veya karıncalanma hissi)

⦁ Derealizasyon (gerçekdışılık duyguları) veya depersonalizsyon (benliğine yabancılaşma)

⦁ Kontrolü kaybetme korkusu veya çıldırma korkusu

⦁ Ölüm korkusu

Panik Bozukluğun Belirtileri Nelerdir?

Panik bozukluğu olan kişilerde şunlar olabilir:

⦁ Aşırı kaygı ve korku ile karakterize ani ve tekrar eden panik atakları

⦁ Panik atak sırasında kontrolünü kaybetme hissi, ölüm korkusu

⦁ Çarpıntı, terleme, titreme, nefes alma problemleri, halsizlik, baş dönmesi, uyuşukluk, göğüs ağrısı, mide ağrısı ve mide bulantısı gibi panik atak sırasında görülen fiziksel belirtiler

⦁ Bir sonraki panik atağın ne zaman olacağı hakkında yoğun bir endişe

⦁ Geçmişte panik atakların meydana geldiği yerlerden korkma veya kaçınma

Panik Bozukluğun Nedenleri Nelerdir?

Panik bozukluğun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, araştırmalar kişinin biyolojisinin veya genlerinin, kişiliğinin ve çevresel faktörlerin kombinasyonunun, bozukluğun başlangıcına ve gelişimine katkıda bulunduğunu göstermektedir.

Panik Bozukluğun Teşhisi Nasıl Konur?

Özellikle panik bozukluğu için laboratuar testi yoktur. İki veya daha fazla rastgele panik atak geçirdiyseniz ve tekrarlamasından korkuyorsanız, muhtemelen panik bozukluğunuz var demektir.

Hastalar psikiyatriste gelmeden önce genellikle acil servise, kardiyoloji, göğüs hastalıkları uzmanı veya dahiliyeye başvurur. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda diğer sağlık sorunlarının olmadığı söylenip psikiyatriye yönlendirilir.

Panik Bozukluğun Tedavisi Nedir?

Birçok insan, bozukluklarının gerçek ve tedaviye çok iyi yanıt verdiğini bilmez. Bazıları, doktorlara ve sevdikleri de dahil olmak üzere hiç kimseye, “hastalık hastası” olarak düşünülmekten korktukları için rahatsızlıklarını anlatmaktan korkuyor veya utanıyorlar. Bunun yerine, kendilerini arkadaşlarından, ailelerinden ve yardımcı veya destekleyici olabilecek diğer kişilerden uzak tutan bir sessizlik içinde yaşarlar.

Panik bozukluğu ve agorafobi için tedavi arayan çoğu insan önemli bir iyileşme göstermekte ve daha iyi bir yaşam kalitesinin tadını çıkarmaktadır.

Panik bozukluğu genellikle psikoterapi, ilaç tedavisi veya her ikisi ile tedavi edilir. Sizin için en iyi tedavi hakkında doktorunuzla konuşun.

Çeşitli tedavi seçeneklerinin etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu kanıta dayalı tedaviler ilaç tedavisi ve bilişsel-davranışçı terapi (BDT) gibi psikoterapiyi içerir. 

                    Psk.Dan. Cansu Bulduk

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }