BİLİM & TEKNOLOJİ

SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Optimizasyon çalışmalarının sonunda web sitesi sayfaları arama motorunda son derece kolay bir şekilde bulunur ve listelenir. Optimize edilmiş sayfalar arama motoru tarafından daha iyi sıralanınca web sitesinin organik trafiği artar.

Antalya SEO hizmetleri ve Antalya web tasarım hizmetleri almak için atılması gereken en önemli adım bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip kişilerden hizmet alınmasıdır. Dijital pazarlama uzmanı olarak hizmet veren kişiler tarafından yapılan planlamalar ve uygulanan stratejik çalışmalar sonucunda en iyi sonuçların alınması mümkündür.

Web sitesi sayfaları arama sonuçlarında ne kadar fazla görünürlüğe sahipse o kadar üst sıralarda listelenir. Buna bağlı olarak işletmeyle ilgili potansiyel müşterilerin web sitesini ziyaret etme olasılığı artar. Bir web sitesi oluşturulduğunda arama motoru botları web sitesini taramaya başlar. Sayfaların dizine eklenmeye uygun olduğu tespit edildiği takdirde dizine eklemeleri yapılır. Dizine eklenmek sayfaların kullanıcıların ilgili anahtar kelimelerde yaptığı arama sonuçlarında görüntüleneceği anlamına gelir. Sayfanın içeriği ne kadar iyi optimize edilmiş olursa arama sonuçlarının üst sıralarında listelenme şansı o kadar artar.

SEO Arama Motorları İçin Neden Önemlidir?

Kullanıcılar arama motoruna bir arama sorgusu girdikten sonra karşılarına çıkan sayfa SERP yani arama motoru sonuç sayfası olarak adlandırılır. SERP kapsamında kullanıcılara organik sonuçlar ile PPC olarak da bilinen tıklama başına ödenen reklamları gösterir. Organik sonuçlarda listelenmek için bir para ödenmezken PPC reklamları için ödeme yapılır.

Arama motorları web kullanıcılarına ne kadar alakalı ve kaliteli içerikleri listelerse, kullanıcıların o arama motorunu yeniden kullanma olasılığı o kadar artar. Arama motorunun kullanıcılar tarafından sık tercih edilmesi çok daha fazla reklam gösterilmesi ve çok daha fazla para kazanılması anlamına gelir.

Arama motorları web sayfalarını botlar aracılığıyla tararlar. Tarama sırasında web sayfaları hakkındaki her tür bilgi toplanır. Böylece kullanıcıların ilgili sayfası kolayca bulması sağlanır. Sayfanın açılış hızı, başlık etiketi, sosyal medya sayfasından alınan sinyaller, backlinkler gibi sayfanın ne kadar iyi optimize edildiğini gözler önüne seren faktörler arama motoru sorgularında web sayfalarının hangi sayfada ve sırada yer alacağını belirler.

SEO’nun Temel Metrikleri Nelerdir?

SEO stratejilerinin başarısı kampanyanın amacına bağlı olarak önemi değişebilen çeşitli metrikler üzerinden ölçülebilir. Bunların başından tıklama oranı gelir. Tıklama oranı SERP’lerde sayfanın listelendiği kullanıcılardan kaç tanesinin sayfayı gerçekten ziyaret ettiğini gösteren bir değerdir. Hemen çıkma oranı kullanıcının web sitesindeki tek bir sayfayı ziyaret ettikten sonra bu sayfadan ayrıldığını gösterir. 

Kullanıcı bir web sayfasını beğendiği takdirde o sayfada uzun zaman geçirir. Bu noktada içeriği türü önemli bir rol oynar. Bekleme süresinin kısa olması genellikle sayfanın kalitesinden kaynaklanır. Bu süre ortalama oturum süresi olarak adlandırılır. Bir web sayfasına kaç harici web sitesinin ve hangi türde bağlantı verdiği ilgili sayfanın kaliteli ve ilgili olarak algılanıp algılanmadığının bir göstergesi olma özelliğine sahiptir.

SEO’nun Temel İşlevleri Nelerdir?

Arama motorları temelde tarama, indeksleme ve sıralama olmak üzere üç temel işleve sahiptir. Arama motorları web ortamındaki yeni sayfaları keşfetmek ve mevcut sayfaları düzenlemek için tarama işlevinden faydalanır. Taradıkları sayfaları depolamak için indeksleme özelliğini kullanırlar. Diğer yandan spam içeren ve yinelenen sayfaların hemen dizine eklenmesi mümkün değildir. Ancak nadiren dizine eklendikleri görülebilir. İndekslenen sayfalar kullanıcıların yaptıkları aramalar sonucunda arama sorgularıyla ilgili olarak sıralanırlar.

Tarama ve dizine ekleme yani indeksleme işlemi gerçekleştiği durumlarda arama motoru sayfaları belirli sıralama faktörlerine bağlı olmak kaydıyla analiz etmektedir:


 

·        Web sayfasının açılış hızı,

·        Backlink kalitesi,

·        Anahtar kelime kullanımı,

·        Mobil uyumluluk

·        Ve diğer farklı faktörler.

Arama motorları sıralama faktörlerini açık açık yayınlamamakta olup SEO tekniklerinden uzaklaşmadan çeşitli denemeler yaparak içerikleri en iyi şekilde optimize etmek mümkündür. Arama motorlarının yaptığı analize göre eğer içerik SEO kriterlerine uygun bir şekilde optimize edildiyse ilgili web sayfası arama sonuçlarında listelenir. Bu da web sitesine ilgili anahtar kelimelerden organik trafik sağlanacağı anlamına gelir. 

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }