Siyasi iradenin emeği ile geçinen memur ve memur emeklisine yönelik 3600 ek gösterge düzenlemesini hayata geçirme kararı alması işçi ve Bağ-Kur emeklisini umutlandırdı.
4 Temmuz’da kamuoyuna duyurulacak ve aylıklarına yapılacak zammın saptanacağı 6 aylık enflasyonu merakla bekleyen emekli, Kurban Bayramı’nda ödenecek ikramiyenin bu kez artırılmasını istiyor.
Yoğun taleplerine karşın Ramazan Bayramı’nda 1.100 lira tutarındaki ikramiyeye zam yapılmaması karşısında şoke olan 13.6 milyon dolayındaki emekli, dul ve yetim hiç olmazsa önümüzdeki Kurban Bayramı’nda beklentilerinin karşılanmasını umuyor.
İlk ödendiği 2018 yılında net asgari ücretin yüzde 62’sine tekabül eden bayram ikramiyesi, aradan geçen 4 yıllık süreçte yüksek enflasyondan ötürü asgari ücretin yüzde 26’sına denk hale geldi. Hükümet yetkililerinin de sıklıkla dile getirdiği hayat pahalılığı karşısında, milyonlarca dar ve sabit gelirliye rahat nefes aldırmanın ilk yolu bayram ikramiyesinin hatırı sayılır oranda artırılması olacaktır.
3600 ek gösterge yasasının çıkmasıyla memurun yanı sıra 2.5 milyon memur emeklisinin maaşına 1.000 lirayı aşan tutarda zam gelecek. Hiç kuşkusuz bu artış memur emeklisini sevindirecek.
Bu tablo karşısında işçi ve Bağ-Kur emeklileri de en düşük emekli aylığının en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasını, temmuzda olası yüzde 40 oranındaki aylık artışına ek zam eklenmesini ve 2000 sonrası emeklilere yönelik intibak yasasının çıkarılmasını haklı olarak siyasi iradeden bekliyor. Memur ve memur emeklisi sevindi, sıra işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinde. Öyle ya onlar da yıllarca devlete prim ve vergi ödedi. Birine iyileştirme yapılırken diğerine yapılmaması adaletsizlik duygusunu tepe yaptırır, var olan yakınmaları artırır. Hayat pahalılığı çekilmez boyutlara ulaştı. Bırakın alt gelir gruplarını bir zamanlar hali vakti yerinde olanlar bile artık yoksul sınıfına girdi. Çarşı pazarın yanına yaklaşılmayan fiyatlarından yakınmayan yok.
Yılbaşında asgari ücrete, aylık ve maaşlara yapılan zamlar çoktan eridi. En basit örnek elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen devasa artışlar. Elektrik konut tarifesine yılbaşından bu yana 2 kez zam yapıldı. En düşük kademedeki artış oranı yüzde 65, yüksek kademede zam oranı yüzde 151’e çıktı. Buna göre elektriğe yapılan zammın fatura farkı 150 liraya oldu.
Doğalgaz konut tarifesine yılbaşından bu yana 3 kez zam gerçekleştirildi. Söz konusu artışlar faturalara yüzde 120 zam olarak yansıdı ve fatura maliyeti 700 lira arttı.. Akaryakıta neredeyse her gün gelen zam cabası.
Bu veriler doğrultusunda işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin güdük zamlarla yetersiz kalan aylıklarında radikal iyileştirme talepleri son derece doğal.