Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden olan ve tescilli bulunan beyran yemeği kış aylarında doğal koruyucu olmasından dolayı en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Kemik suyu, et, pirinç ve baharatlarla hazırlanan bir şifa kaynağı olarak bilenen beyran özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle nezle ve grip gibi hastalıklara iyi gelmesinden dolayı ilgi odağı oldu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi dalında şehirler ağına dahil edilen Gaziantep’in tescilli lezzetleri arasında yer alan beyran kış aylarının gelmesinden sonra en çok satılan ürünler arasında yer almaya başladı. 12 saat süren hazırlığıyla içerisindeki kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile kış aylarında vatandaşların vazgeçilmezleri arasında bulunan tescilli ürün, Grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesiyle biliniyor. Gaziantep’teki beyran ustalarından Ahmet Çadır, özellikle sonbaharın gelmesiyle ve kış mevsiminin de yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların beyrana olan ilgisinin arttığını belirtti.

Beyranın yapımı 12 saat sürüyor

12 saat zorluklarla yapılan beyran yemeği Gaziantep’in en çok sevilen ürünleri arasında yer alıyor. Beyranın yapılışı hakkında açıklama yapan Beyran ustası Çadır, “Havaların soğumasıyla beyrana olan ilgi arttı. Beyranın içinde antibiyotik olan sarımsak ve yoğun protein var. Beyran 12 saat boyunca ilikli kemik suyu ile pişer. Beyrana rağbet artıyor. Sebebi ise bağışıklık sistemini güçlendirici, nezle ve gripten koruyucu bir kalkan gibi insanların vücuduna giriyor ve şifa dağıtıyor. Beyran yöresel yemeğimizdir. Beyran UNESCO tarafından da koruma altındadır. Beyran çok zahmetli bir yemektir. Beyranın içinde ilikli kemik ve et suyu vardır. Kuzunun gerdan kısmından aldığımız eti 12 saat aralıksız kaynatarak yapıyoruz. Et didikleyerek tane tane oluyor, haşlanmış pirinç ve haşlanmış kuzu etini yüksek ateşte bakır tabaklarda pişirip servis ediyoruz” dedi.

‘’Hastalıktan korunmak isteyenler beyranı tercih ediyor’’

Aslı öğretmenden işitme engellilere işaret dili dersi Aslı öğretmenden işitme engellilere işaret dili dersi

Gaziantep’in tescilli ürünleri arasında yer alan beyran hakkında bilgi vermeye devam eden Ahmet Çadır, “Beyran Gaziantep’in doğal antibiyotiğidir. Her derde devadır ve şifadır. Beyran yılın 12 ayı tüketilir ama kışın daha çok tüketilmesinin nedeni ise bütün soğuk algınlıklarına iyi gelir. Beyran tamamen şifa deposudur. Havalar soğuyor, insanların bağışıklığı düşüyor. Vatandaşlarımız bağışıklığını güçlendirmek için beyranı tercih ediyor. Müşterilerimiz içerisinde kemik suyu, et ve sarımsak bulunan beyranı hava değişiminden dolayı ve doğal antibiyotik olduğundan dolayı son zamanlarda daha çok tüketmeye başladı” şeklinde konuştu.

Nezle ve grip gibi hastalıklardan korunmak için çevre illerden Gaziantep’e gelerek beyran içen vatandaşların olduğunu belirten Çadır, herkesin ilgi gösterdiğini ifade etti.

HABER: Ulaş Utku YURDAL

Editör: Nihat Sıvakçıgil