‘Sokak Hayvanları Yasası’  olarak bilinen ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı ancak karara tepkiler kamuoyunda çığ gibi büyüyor.  


Bir tepki de 2011 yılında kurulan Hayvan Kurtarma Derneğinden geldi. “Telefonda görüş alarak yasa çıkarılmaz” diyen dernek başkanı Zekiye Taş Köklü,  yasanın acilen geri çekilmesi gerektiğine dikkat çekti.  

Thumbnail Thumbnail P H O T O 2021 10 15 10 14 33
Yasa tasarısının her maddesinin sakıncalı olduğuna vurgu yapan Köklü, “Yasa tasarısının hazırlanış şekli hiç uygun değil. Koskoca bir yasa çıkarılıyor ama yasa tasarısını hazırlayanlar, henüz bir barınak görmüş değil. Hayvanlar neler çekiyor, barınaklar ne durumda ya da kaç tane barınak var kimse bilmiyor. Zaten çoğu yerde barınak yok. Bunlardan habersiz hazırlanan, üstünkörü yapılmış bir yasa tasarısı. Mutlaka sahaya inmeleri gerekiyor. Telefonda görüş alarak yasa çıkarılmaz. Maalesef her maddesi sakıncalı ve yanlış. Baştan sona tekrar hazırlanmalı” diye konuştu.  


“BURADA CAN SÖZ KONUSU”
P H O T O 2021 12 07 18 07 03

Hayvanların toplama araçlarında öldüklerini dile getiren Zekiye Köklü, “Tasarı görüşülürken bir milletvekili, kısırlaşırken hayvanlardan izin alıp almadığımızı sormuş. Hayvanları barınaklara toplarken hayvanlardan izin alacaklar mı acaba? Olay çok ilginç bir hâl aldı. Hiç bilgisi olmayan insanların hazırladığı bir tasarı. Burada can söz konusu, can. Hayvanlar kovalanarak yakalanıyor, toplama araçlarında dolaştırılırken de zaten ölüyor” şeklinde konuştu.  


“YASA ACİLEN GERİ ÇEKİLMELİ”
Zekiye Taş Köklü

“İnsanlar ellerinde silahla hayvan öldürmeye başladı” diyen Köklü, “Öldürüp sağa sola hayvan atmaya başladılar. Medeni ülkelerde böyle şeyler yok. Medeni ülkelerdeki gibi olalım derken sokakta hayvan avına mı çıkalım? Hayvanları öldüren katiller için ‘Ceza, ceza’ diye bağırırken hayvanların hapsedilmesi gündeme geldi. Bu konu baştan sona irdelenmeli ve bu yasa acilen geri çekilmeli” ifadelerini kullandı.  


“CUMHURBAŞKANIMIZ VE EŞİ BU YASAYA EVET DEMEZ, DEMEMELİ”


Hayvanların kısırlaştırılıp aşılanıp mahallelerine dönmesi gerektiğinin altını çizen Köklü, “Cumhurbaşkanımız ve eşi bu yasaya evet demez, dememeli” diyerek de şunları kaydetti:

Fedakâr baba, yaptığı engelli ayakta durma sehpasıyla oğlunu mahalle mahalle gezdiriyor Fedakâr baba, yaptığı engelli ayakta durma sehpasıyla oğlunu mahalle mahalle gezdiriyor

''Bin 389 belediyeden sadece 200 tanesinde bakımevi var. ‘Barınakta bakacağız’ diyorlar, barınak yok ortada. Mutlaka sahaya inilmeli. Madem bizleri dinlemiyorlar, kendileri ani baskınlar yapsınlar. Nerede barınak varmış, onun bir istatistiğini çıkarsınlar. Olan barınaklar da nasılmış onlara bir baksınlar. Ondan sonra bir tasarı düzenlemek için yeniden görüşmeye başlasınlar. Hayvanlar kısırlaştırılıp aşılanıp mahallelerine dönmeli. Başka türlü bir yaşam şansları olamaz. Doğal denge ne olacak? Ekoloji ne olacak? Bu hayvanların bedduası, ahı ne olacak? Ortada çok fazla olmaması gereken şey var. Onların değişmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımız ve eşi bu yasaya evet demez, dememeli.”


“TOPLAMA DEMEK, ÖLÜM DEMEK”


13 yıldır faaliyette olan Hayvan Kurtarma Derneği ile ilgili de konuşan başkan Zekiye Taş Köklü, “Bizim kendi yerimiz var. ‘Sen niye barınak kurdun?’ diyecekler. Bendeki hayvanlar engelli hatta saldırgan dedikleri hayvanları da alıyoruz. Sokakta yaşayamayan, kimsenin evine almadığı, görme engelli, 3 bacaklı, çok yaşlı hayvanlar bunlar. Böyle hayvanlar için hep beraber elbette bir şeyler yaparız. Ama bir yere toplayıp bakarız demeleri mümkün değil. Toplama demek, ölüm demek” diye sözlerine ekledi.  

Haber: Didem Çam

Editör: Murat ATAY