Genel  tasarruf  tedbirleri  eğitimi sekteye uğratıyor

Ülkemizin birçok okulunda yaşanan temizlik personeli yetersizliği, eğitim kalitesini tehdit ederken, özellikle Gaziantep gibi büyük şehirlerde bu durum daha fazla göz önüne gelmekte. Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki Karahöyük İlkokulu’nda çekilen kirli fotoğraflar, bu durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.

Bakanlık Anayasal Suç İşliyor

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç kadın cinayetlerine dikkat çekti CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç kadın cinayetlerine dikkat çekti

MEB'in yayımladığı 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler raporunda yer alan hükümetin genel tasarruf tedbirleri kapsamında okullarda temizlik personellerinin çalışma süreleri kısaltılmış ve ücretleri düşürülmüştü. İlk ay tam zamanlı çalıştırılan personellere, sonraki aylarda haftada sadece 3 gün çalışma imkanı tanınmış ve yaklaşık 7000 TL civarında bir ücret ödenmesi kararlaştırılmıştı. Bu durum sigortasız çalıştırmanın önünü açarak anayasal suça teşvik etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İŞKUR üzerinden yevmiye usulü ilan açarak personel alımı yapmaktadır.

K 05175139 Whatsappimage20240905At17.30.06

Temiz olmayan bir okul ortamında eğitim görmek zorunda olan öğrenciler ve temizlik işleriyle uğraşmak zorunda olan öğretmenlerin derslere olan ilgileri azalmakta bu durum ise eğitim kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Gaziantep'te yaşanan durum Türkiye genelinde yaşanan sorunun sadece küçük bir parçasıdır. 

Kamuoyu bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli ve yetkililerin kalıcı çözüm bulmaları gerekmektedir. Okulların temizliği çocukların geleceği için göz ardı edilmemelidir.

Editör: İrem Yılmaz