Yüksek enflasyon ve ABD dolarının değer kazanması nedeniyle, geçtiğimiz yıl dünya genelindeki hanehalkı serveti, 2008 mali krizinden bu yana ilk defa düşüş gösterdi.
Credit Suisse tarafından yayınlanan yıllık küresel servet raporuna göre, dünya çapında toplam net kişisel servet %2,4 oranında azalarak 454,4 trilyon dolar seviyesine geriledi.
Bu düşüşün en büyük etkisi, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki hanehalkları arasında toplamda 10,9 trilyon dolarlık kayba yol açtı.
RUSYA’DA MİLYONER SAYISI ARTTI
Credit Suisse'in raporuna göre, düşüş her bölgeyi aynı şekilde etkilemedi. Örneğin, Rusya'da yaptırımların etkisine rağmen milyoner sayısı arttı. Ayrıca, Latin Amerika'da yerel para birimlerinin ABD dolarına karşı değer kazanması nedeniyle bölgede 2,4 trilyon dolarlık bir servet artışı yaşandı.
MİLYONER SAYISI AZALDI
Ancak aynı dönemde dünya genelindeki milyoner sayısı 3,5 milyon azalarak yaklaşık 59,4 milyona indi. En zengin yüzde 1'lik kesimin toplam servet içindeki payı da yüzde 44,5'e geriledi; bir önceki yıl bu oran yüzde 46 seviyesindeydi.
Rapor ayrıca, küresel servetin 2027 yılına kadar 629 trilyon dolara ulaşması ve milyoner sayısının 86 milyona yükselmesi beklentisini taşıdığını belirtiyor.
TÜRKİYE’DE SERVET DÜŞÜŞÜ
Raporda son olarak Türkiye’de rakamlarda revizyon yapıldığı belirtilerek toplam servetin 1,183 trilyon dolardan 1,041 trilyon dolara düştüğü belirtildi.
Ülkede toplam servet 141 milyar düşerken servet miktarındaki yıllık düşüş yüzde 12 olarak gerçekleşti. Türkiye oransal olarak en sert servet düşüşünün gerçekleştiği dördüncü ülke oldu.
Türkiye’de dolar milyoneri sayısı 2022’de 61 bin oldu. Kişi başı servet ise 17 bin 578 dolar olarak gerçekleşti.