Gaziantep

Türkiye'den Kosova'ya lezzetlerle kültürel köprüler kuruldu

Kosova Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turizm Fakültesi ile Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan “Kültürlerarası Farklılıkların Yönetiminde Gastronominin Kullanımına Yönelik Model Önerisi: Gastrodiplomasi” projesinin “Lezzetlerle Örülen Kültürel Köprüler” etkinlikleri Kosova'nın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan Prizren ve Priştine şehirlerinde gerçekleştirildi.

Abone Ol

Lezzetlerle örülen kültürel köprüler sokağı kuruldu. Proje etkinlikleri bağlamında Prizren’de Osmanlı eserlerinden Sinan Paşa Camisinin önünde Lezzet Sokağı kuruldu. Bu sokakta ilk gün çiğköfte, Gaziantep’in ünlü tatlarından katmer, Antep fıstığı ve kahvesi ikram edildi. Sokakta ikinci gün ise Gaziantep’e ait beyran, baklava ve künefe ikramı yapıldı. Gaziantep’in ünlü
markalarının yer aldığı bu etkinlikte binlerce insan Türk müzikleri eşliğinde hem yemekleri hem de kültürel değerleri tattı.

Gaziantep Mutfak ve Füzyon Tabak Atölyelerine büyük katılım oldu. Proje etkinlikleri kapsamında Kosova halklarına yönelik Gaziantep Mutfak ve Füzyon Tabak Atölyeleri yapıldı. Katılımcılar alandaki uzmanlardan hem yemek yapmayı hemde yemek üzerinde kültürel değerler arasındaki aynılıkları ve benzerlikleri öğrendi. Füzyon Tabak Atölyesi sonrasında düzenlenen yarışmada birinciye ödül verildi.

GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden Doç. Dr. Oya Özkanlı ve Dr. Öğretim Üyesi Ceyhun Uçuk’un yürütücüsü olduğu projeye; Doç. Dr. Banu Koç, Öğretim Görevlisi Nisa Kerkez, Şef Mehmet Akif Kütük ve fakülte birincisi Zeynep Düzgün aktif olarak katılım sağladı.


Kültürel Diplomasi İçin Güzel Bir Örnek Olarak Gastrodiplomasi Proje yürütücüleri adına konuşan Doç. Dr. Hatice Pekmez, gastrodiplomasinin, kültürel anlayış ve uluslararası ilişkilerde yemek kültürünün kullanılması yoluyla, uluslararası yumuşak güç, barış ve işbirliği sağlama stratejisi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Pekmez, “Bu projede lezzetler üzerinden kültürel köprüler kurmaya çalıştık. Bu girişim, aynı zamanda turizm potansiyelini artırma, kültürel alışverişi teşvik etme ve iki ülkenin gıda sektörleri arasında yeni işbirliği alanları yaratma açısından da büyük önem taşımaktadır. İnanıyoruz ki, gastrodiplomasi projemiz, Kosova ve Türkiye arasındaki ilişkileri yeni bir boyuta taşıyacak ve gelecek nesillere aktarılacak kalıcı bir miras bırakacaktır."

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }