ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI

Zorunlu mali sorumluluk sigortası, sigortacının sigorta ettirilen motorlu taşıt ile üçüncü kişilere verdiği zararların maddi açıdan giderilmesini sağlayan bir teminattır.

Zorunlu mali sorumluluk sigortası, yasaca motorlu araç sahibine zorunlu tutulmuş olmak ile birlikte; sigorta şirketi ise tercihe bırakılmıştır.

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının Kapsamına Giren Teminat Türleri;

Maddi Zararlar; Sigorta ettirilen motorlu aracın üçüncü kişinin ekonomik değerleri üzerinde meydana gelen maddi hasarları ve bu kapsamda zarar gören araçta meydana gelen değer kaybını da kapsamaktadır.

Sağlık Giderleri; Sigorta ettirilen motorlu aracın üçüncü kişiye verdiği zarardan kaynaklı olarak üçüncü kişinin sağlık giderlerini(protez organları, sürekli sakatlık halinde rapor alınana kadar yapılan bakıcı masrafları) kapsamaktadır.

Sürekli Sakatlık Teminatı; Üçüncü kişinin sürekli sakatlık dolayısı ile ileride ekonomik olarak uğrayacağı maddi zararları kapsamaktadır.

Destekten Yoksun Kalma Teminatı; Üçüncü bir kişinin ölümü sebebi ile ölenin desteğinden yoksun kalanların zararlarını karşılamak üzere kanunda belirtilen şartlara göre hesaplanan tazminatta bu kapsamdadır. Bu tazminat miktarının hesabında ölen kişi esas alınır.

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Teminatı Dışında Kalanlar Nelerdir?

Manevi tazminat talepleri, İşletilme halinde olmayan araçların sebep olduğu zararlar, Hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri, İlgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri, Sigortalının, eşinin, sigortalının usul ve fürunun, sigortalıya evlat edinme ilişkisi ile bağlı olanların, Sigortalının birlikte yaşadığı kardeşlerinin mallarına meydana gelen zararlar sebebi ile ileri sürebilecekleri talepler, Gelir kaybı, kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi zarar verici olguya bağlı oluşan yansıma veya dolaylı zararlar nedeni ile yöneltilecek tazminat talepleri, Sigortalının KTK uyarınca eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilere karşı yöneltilebilecek talepleri, Çalınan veya gasp edilen araçların sebep olduğu ve KTK göre sigortalının sorumlu olmadığı zararlar, aracın çalındığını veya gasp edildiğini bilerek binen kişilerin zarara uğramalarını halinde ileri sürülecek talepler ile çalan veya gasp eden kişilerin talepleri zorunlu mali sorumluluk sigortası teminatının dışında kalmaktadır.

Sigortacıya Kimler Başvurabilir?

Sigorta ettirilen motorlu araç sebebi ile zarara uğrayan veya zarara uğrayanın desteğinden mahrum kalan kişi sigortacıya başvurabilir. Ancak bu zarar zorunlu sorumluluk sigortası teminatı kapsamında olmalıdır.

Başvuru Nereye Yapılır?

Zarara uğrayan motorlu aracı sigorta eden sigorta şirketine başvuru için gerekli belgeler ile birlikte yazılı olarak sigorta şirketine başvurulur. Sigortacıya başvuru yapıldıktan sonra sigortacı on beş gün içerisinde başvuru yapana tazminatı öder.

Eğer bu on beş gün içerisinde sigortacı üçüncü kişinin başvurusuna cevap vermez ya da uğranılan zararı kısmen ya da tamamen karşılamaz ise zarar gören kişi dava açabileceği gibi uyuşmazlığın çözümü için Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilir.

Dava açıldığında yetkili mahkeme; sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinde, kazanın meydana geldiği yer mahkemelerinde ya da zarar görenin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde dava açabilmektedir.

Görevli Mahkemesi ise; sigortacıya karşı açılacak davalarda Asliye Ticaret Mahkemeleridir.

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Zamanaşımı Süresi Nedir?

Motorlu araç kazalarından doğan zararların tazminine ilişkin talepler; zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren iki yıl ve herhalde kaza gününden başlayarak on yıl içerisinde zamanaşımına uğrar.

Dava cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş bulunursa; bu süre tazminat talepleri içinde geçerlidir. Zaman aşımı, tazminat yükümlüsüne karşı kesilirse, sigortacıya karşı da kesilmiş olur. Sigorta bakımından kesilen zaman aşımı, tazminat yükümlüsüne karşı da kesinleşmiş sayılır.

Motorlu araç kazalarında tazminat yükümlülerinin birbirlerine karşı rücu hakları, kendi yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdikleri ve rücu edilecek kimseyi öğrendikleri günden başlayarak iki yılda zamanaşımına uğrar.

Av. Çılga Kumsal Şahin

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }