Şükrü KARAMAN
Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkisini kullanmazsa çeşitli vergilere, harç bedellerine ve trafik cezalarına önümüzdeki yıl devasa zam yapılacak.
Ekim ayı enflasyonu ile saptanan yeniden değerleme oranı yüzde 36.20 olarak gerçekleşti. Resmi Gazete’de yayımlanarak resmiyet kazandı. Bu oran, trafik cezaları ile tapu, ehliyet ve pasaport harçlarına 2022 yılında uygulanacak artışı belirliyor. Emlak vergisi ile konut ve işyerlerinde kullanılan sularda ise bu oranın yarısı kadar, yani yüzde 18.2 oranında artış olacak.
Son günlerde kurdaki artıştan ötürü günlük yaşamın vazgeçilmezi olan tüketim maddelerine yapılan yüksek oranlı zammın yanı sıra, vergi, harç ve trafik cezalarına gelecek yüzde 36.20 oranındaki artış halkın sırtına bir darbe daha vuracak. Bu oran AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana belirlediği en yükseği.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 36.20 oranındaki zammı bazı vergilerde sıfıra kadar, bazı vergilerde ise yarıya kadar düşürme yetkisi var. Lakin, boşalan hazine kasasını doldurmak için bu yetkiyi kullanması beklenmiyor. Olan yine dar ve sabit gelirli kitleye olacak.
Döviz ve altındaki yükseliş Türk lirasına en az yüzde 30 oranında değer kaybettirirken, iğneden ipliğe her gün yağan zam yağmuru halkı iyiden iyiye yoksullaştırmıştı. Satın alma gücü gerileyen milyonlarca dar gelirliyi şimdi de emlak vergisine, trafik cezalarına, su ücretine, pasaport ve ehliyet harç ücretine yapılacak artışlar bekliyor. Dev zamlara karşılık, ücret ve maaşlarda nedense aynı oranda artış gerçekleşmiyor.
Bilindiği üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 10 milyona yakın emekçinin 2022’de eline geçecek ücreti belirleme çalışmalarına 1 Aralık’ta başlayacak. Siyasi iradenin asgari ücrete yüzde 30’u aşkın zam yapmayı öngördüğü kamuoyuna yansıdı. Can ve cüzdan yakan yüksek enflasyon karşısında 2825 liralık asgari ücrette yapılacak yüzde 30’luk artışın ne anlamı olabilir ki? Asgari ücret en az net 4 bin liraya yükseltilsin ki, gariban emekçi bir ölçüde rahatlayabilsin.
Hükümet ile Memur-Sen arasında ağustosta bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca 6 milyon memur ile memur emeklisinin maaşına ocak ayında yüzde 5, temmuzda da yüzde 7 oranında, kümülatif yüzde 12.3 zam yapılacak. Çarşı ve pazarın yüzde 50’ye yaklaşan enflasyonu karşısında yüzde 12.3’lük artış hangi derdine çare olabilir memur ve emeklinin?
13 milyonu aşkın işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi ile dul ve yetimin aylığına da ocak ayında yüzde 10 veya bir miktar üzeri zam gelmesi kuvvetle muhtemel. Hala 1500 ile 2500 lira arasında aylığa talim eden iki yakası bir araya gelemeyen yoksul emeklinin hangi söküğüne yama olabilir bu artış?
Memur, emekli, emekçi, esnaf, çiftçi, dul ile yetim aylık ve maaşlarında en az vergiye, trafik cezalarına, pasaport ve ehliyet harç ücretine gelecek yüzde 36.20 oranındaki, yani dev artış yapılmalı ki milyonlarca iktisaden geri kalmış kitle satın alma gücünü yitirmesin, mutfağı yakan enflasyon yangını ile baş edebilsin. Ne var ki, çok zor.
Sonuçta, çalışan ve emekliye düşük, vergiye, trafik cezalarına ve harçlara dev zam. İşte bu kısır döngü maaş ve aylıkları güdük bırakıyor.