İnsan onuruna yaraşır bir aylığı onlar da umuyor, yıllardır bekliyor.
Ellerine geçen son derece düşük aylıklarla her gün yükselen temel tüketim maddesi fiyatları ile boğuşan emekli, 2012 yılından bu yana kendilerine verilen sözün yerine getirilememesinin, ayrımcılığın şaşkınlığını, hatta öfkesini yaşıyor.
Anımsanacağı üzere, 2000 yılı öncesi işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine yönelik intibak yasası çıkarılarak aylıklarında göreceli iyileştirme sağlanmış ve 2013 yılı ocak ayından itibaren kim ne hak ettiyse paraları ödenmişti. Ne var ki, 2000 sonrası emekli olanlar bu düzenlemeden yoksun bırakılmıştı.
2000 yılı sonrasında emekli olan SSK (4/A) ve BAĞ-KUR ‘lular (4/B) aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli aylığı aldığını belirterek, maaş farklılığının giderilmesini talep ediyor.
İstekleri karşılanıp, yeni intibak yasası hayata geçerse 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların aylığı yeniden hesaplanacak. Çalışma süresi ve prim ödemelerine göre milyonlarca işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin aylığı değişik oranlarda artacak. Aynı şekilde dul ve yetimlerin aylığı da yükselecek. Daha uzun süre çalışan ve daha fazla prim ödeyenlerin aylığında 500 lirayı aşkın artış olabilecek. Bu kapsamda yaklaşık 5 milyon emekli bulunuyor. İşte bu nedenle yeni intibak yasasını verdiği söz doğrultusunda siyasi iradenin bir an önce çıkarmasını bekliyor milyonlarca dar gelirli kitle.
2012 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Faruk Çelik, ayrımcılık tepkileri üzerine kapsam dışı kalanlar için de yeni intibak yasasının kısa sürede çıkarılacağını açıklamıştı. Ancak, 9 yıl geçti yeni düzenlemeden ses yok. Siyasi irade verdiği sözü unutmuş gibi. Oysa, siyasette verilen sözlerin karşılanması esastır. Eğer, kulak ardı edilirse bedeli seçim sandıklarına yansır. Okkalı bir yanıt alır.
Çıkarılacak yeni intibak yasasının salgın döneminde aylıkları bin 500 liraya yükseltilen emekliye can suyu sağlayacağı aşikar. Düzenleme ile birlikte diğer düşük emekli aylıklarında da önemli tutarda artış olacak.
Net 2 bin 825 lira olan asgari ücretin altında aylıkla geçinmeye çalışan milyonlarca dar gelirli emeklinin iki yakası yoksunluktan bir araya gelemiyor. Yüzde 40’ı bulan yaşamın gerçek enflasyonu ceplerini her geçen gün eritiyor. 6 aylık enflasyon oranında aylıklara yapılan düşük zamlar dertlerine çözüm olmadığı gibi, satın alma güçlerini geriletiyor.
Yaz mevsimi sonlanmak üzere şeftali, armut, üzüm 15, salatalık ve domates 7.5 liradan aşağı değil. Eline geçen kıt para ile nasıl satın alabilir gariban emekli bu meyveleri? Eti, pastırmayı çoktan unuttu bile… Hiç olmazsa çıkarılacak intibak yasası ile artacak aylıklarıyla bir ölçüde rahat nefes alabilirler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur u ilgilendiren 3600 ek gösterge ve 500 bin sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin önümüzdeki aylarda çalışma başlatılacağını duyurdu. Bu çalışmaya işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin dört gözle beklediği intibak yasası da eklenebilir. İktisaden geri kalmış milyonları yakından ilgilendiren üç düzenleme paket yasa içine alınabilir.
Tabii önceden olduğu gibi Bakan Bilgin’in verdiği söz rafa kaldırılmazsa.