Gaziantep Kaleci çevresinde yer alan 500 yıllık tarihi Kaleoğlu Mağarası’nın duvarına asılması için kendisine hediye edilen bir duvar halısı ile koleksiyon yolculuğuna başlayan Mehmet Kaleoğlu, duvar halılarını mağaradaki bir odada saklamaya devam ediyor.
Tarihi Yeni Han içerisindeki mağarada 200’den fazla eski duvar halısına sahip olan Kaleoğlu, sergileme dışında 1950’li yıllara ait olan duvar halılarını isteyen müşterilerine de satıyor. Kaleoğlu’nun halıları mağarayı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
Geçmiş yılların vazgeçilmez duvar halısı daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde süsleme olarak kullanılırdı. Halıları incelemeye gelen ziyaretçiler hayran kalmaya devam ederken 1950’li yıllarda hemen her evin duvarını süsleyen, tüy kadar hafif ve ipek kadar yumuşak olan duvar halıları tarihi mağarayı korumaya da devam ediyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde el ile dokunan halılar geçmiş yıllarda iş yerleri ve evlerin duvarlarında asılı olarak görülürdü. Geçmişten bu yana halıları muhafaza etmeye devam eden Kaleoğlu, , mağarayı gezmeye gelen ziyaretçilerin, halıları incelemeden gitmediğini ifade etti.
Duvar halıları yerini günümüzde tabloların aldığını ifade eden belirten Kaleoğlu, “Mağaramız 500 yıllık Kaleoğlu Mağarası’dır. Mağaramız 500 yıllık olduğu için ‘tarihi yapıların içerisinde duvar halıları lazım’ dedim. Duvar halılarını mağaramıza astığımızda müşterilerimizin de dikkatini çekti” dedi.
‘’Geçmişte her evde duvar halıları görürdük’’
Resimli duvar halılarında en çok tercih edilen motifler arasında Kabe, aslan, geyik, at, boğa ve tavus kuşunun yer aldığını söyleyen Kaleoğlu, kendisinin zamanlarında kızların çeyizlerinde duvar halılarının yer aldığını ifade ederek “Halılarımızın bir kısmı hediye edildi. Bir kısmını da satın aldık. Duvar halıları mağaramızı ziyarete gelen müşterilerin dikkatini çekiyor. Duvar halılarınız orijinaldir. Duvar halılarını görenler şaşırıyor, aynı zamanda dikkatlerini de çekiyor. Eski dönemlere ait duvar halılarımız var. Duvar halılarını görenler eski hatıralarını yad ediyorlar. Bu da bizim hoşumuza gidiyor. Benim için de bir hobi oldu. Mağaramıza da ayrı bir renk katıyor. Duvar halıları mağaramıza ayrı bir görünüm kazandırıyor” dedi.
‘’Mağaramız da duvar halılarımız da tarihi kokuyor’’
Koleksiyonundaki halıların bir kısmını sergilemeye devam ettiğini söyleyen Kaleoğlu, “Duvar halıları mağarada dikkat çekiyor. Duvar halılarıyla mağaramız güzel bir dekora kavuştu. Her tarafta eski duvar halılarını görenler beğeniyor. Mağaramız da duvar halılarımız da tarihi kokuyor. Eski duvar halılarını görenler mutlu oluyor, dolayısıyla biz de mutlu oluyoruz” dedi.
‘’Halılar gerçekten çok güzel ve halılarda büyük bir emek var’’
Halıları görmek ve satın almak için gelen ziyaretçiler ise “Mağaradaki duvar halılar bayağı hoşumuza gitti. Renkleri ve desenleri çok beğendik. Mağaradaki her şey tarih kokuyor. Mağara ve duvar halıları çok dikkatimizi çekti. Duvar halıları eskiden kızların çeyizleri arasında sergileniyormuş ve bu halıların 50-60 yıllık tarihi varmış. Halılar gerçekten çok güzel ve halılarda büyük bir emek var” diye konuştular.
HABER: Ramazan Furkan AKYÜZ