GÜNDEM

Telegram'ın kurucusu Durov'a 12 suçtan gözaltı! Pavel Durov kimdir?

Çocuk istismarı, uyuşturucu kaçakçılığı ve dolandırıcılık suçlarından Fransa'da gözaltına alınan, mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov'a yöneltilen suçlamalar arasında otoritelere bilgi vermeyi reddetme de bulunuyor. Fransa'da tutuklanan Telegram'ın kurucusu Pavel Durov kimdir?

Abone Ol

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau, Durov hakkındaki suçlamalar arasında, yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi suçlar olduğunu söyledi.

Pavel Durov kimdir?

St. Petersburg doğumlu girişimcinin 40. yaş gününü kutlamasına iki ay kaldı.

Fransız haber ajansı Agence France-Presse'e (AFP) göre, Durov ilk sosyal medya lansmanını 22 yaşındayken kurucularından olduğu ve Rusça kullanıcılara hitap eden VKontakte (VK) platformuyla yaptı ve bu platform ülkede Facebook'tan daha popüler oldu.

Ancak VKontakte'deki muhalif grupların kapatılması ve kişisel verilerin Rusya'nın güvenlik servisi FSB'ye teslim edilmesi yönündeki hükümet taleplerini kabul etmeyince 2014 yılında Rusya'dan ayrıldı. Bu talepler arasında muhalif lider Aleksey Navalny'nin hesabının bloke edilmesi de bulunuyordu. 

Telegram, verilerinin ya da mesajlarının ele geçirilmesini istemeyen dünyanın dört bir yanındaki muhalif gruplar tarafından kullanılıyor.

Rusya'nın 2022'deki Ukrayna işgalinde savaşın her iki tarafı için de önemli bir bilgi platformu oldu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy her gün Ukraynalılara savaşla ilgili videolar göndermek için Telegram'ı kullanıyor. 

Telegram'ın kurulması

2013 yılında kardeşi Nikolai ile birlikte, kullanıcı verilerinin korunmasını savunan ve WhatsApp, Instagram, TikTok ve WeChat gibi diğer sosyal medya platformlarıyla rekabet eden, kullanımı ücretsiz bir platform olan Telegram'ı kurdu.

Hizmet, herkese kullanıcı videolarını, resimlerini ve yorumlarını "kanallar" veya gruplar halinde takip etme hakkı tanıyor ancak kullanıcı verileri şifreleme ile korunuyor. Ayrıca grupların yöneticilerine gönderilerini kimlerin görebileceğini doğrulama hakkı veren özel "kanallar" da var.

Durov, Telegram'daki mesajları denetlemeyi her zaman reddetti ve onu "özgür" bir platform olarak tanıttı.

2018 yılında bir Moskova mahkemesi Telegram'ın engellenmesine karar verdi. Ancak protestocuların FSB merkezini kuşatması ve Telegram'ın sembolü olan kağıt uçakları fırlatması nedeniyle başarısız oldu.

12 ayrı suçla ilgili araştırma

Beccuau, Durov'un, Organize Suçlarla Mücadele memurları tarafından yapılan ön soruşturmanın ardından 8 Temmuz'da açılan "X" soruşturmasının bir parçası olarak gözaltına alındığını söyledi. Polis tarafından sorgusu süren Durov hakkında 12 ayrı suçla ilgili araştırma yapıldığı belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Durov'un Telegram ile ilgili adli soruşturmanın bir parçası olarak gözaltına alındığını, bunun "hiçbir şekilde siyasi bir karar olmadığını" savundu.

Gözaltı süreci ve sonrası

Rus ve Fransız basınında yer alan haberlere göre Durov, Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için 24 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı. Paris'te havalimanında gözaltına alınan Durov, çok sayıda tartışmaya da yol açmıştı.

Telegram, şirketin Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğunu duyurarak, Durov'a yönelik suçlamaları "saçmalık" şeklinde nitelendirmişti. Durov'un gözaltına alınmasına ilişkin Rusya tarafından birçok tepki açıklaması yapılırken, X'in sahibi Elon Musk da, Durov için X sosyal medya platformundan "serbest bırakılma" çağrısı yapmıştı.

Fransız yargı makamları Durov'un gözaltı süresini uzatmıştı. Fransa'da gözaltı süresi en fazla 96 saatle sınırlandırılırken Durov'un, bu sürenin sonunda serbest bırakılmasına ya da tutuklanmasına karar verilebiliyor.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }