ÖZEL HABER

Gaziantepli usta sedef kakma mesleğini 40 senedir sevgiyle sürdürüyor

Gaziantepli Sedef kakma ustası Nazım Şengil, tarihi geçmişe dayanan süsleme sanatını yaklaşık 40 yıldır sevgiyle yapıyor. Gaziantepli usta, mesleğinin yaşamasını ve gelecek kuşaklara aktarılması için Halk Eğitim Merkezi’nde dersler veriyor.

Loading...

Fatih Sultan Mehmet ve II. Abdülhamid Han başta olmak üzere, Osmanlı Devleti’nde birçok hükümdar tarafından önem verilen sedef kakma sanatı bugünlerde Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da yaşatılmaya devam ediyor.

Gaziantep, Kilis, Hatay, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Mardin ve Batman’da sedef kakma sanatı yaşatılıyor.

Gaziantepli Nazım Şengil Henüz 12 yaşında, yanında çalıştığı ustasından öğrendiği sedef kakma sanatını yaklaşık 40 senedir devam ettiriyor. 50 yaşındaki Şengil, baston, takı kutusu, sehpa gibi çok sayıda eşyaya sedef kakma alıcısıyla buluşturuyor.

Osmanlı döneminde padişah mesleği olarak tanınan ve günümüzde çok az kişinin yaptığı sedef kakma mesleğini 40 yıldır ustalıkla yapan Nazım Şengil, bu mesleğin gelecek nesillere miras kalmasını amaçlayarak, Halk Eğitim Merkezi’nde sedef kakma eğitimi veriyor.

Nazım Şengil, günün büyük bölümünü geçirdiği atölyede, yoğun bir emek harcayarak; sehpa, çeyiz sandığı, takı kutuları, rahle gibi pek çok ürüne sedef parçalarını yerleştirerek müşterilerine ulaştırıyor.

“Bu işi çok seviyorum”

Çok küçük yaşlardan itibaren bu süsleme sanatına ilgisinin olduğunu belirten Nazım Şengil, “Sedef kakma sanatını, sağ olsunlar ustalarım sayesinde öğrendim. Mesleğimi çok seviyorum. Herkese hitap ediyoruz ama daha çok bayanlara hitap ediyoruz. Ürünlerimizi dekor olarak kullananlarda var. Baston başta olmak üzere sandıklarımız, çerçevelerimiz, aynalarımız, takı kutularımız ve kalpli kutularımız var. Ceviz ağacı üzerine ne olursa yapıyorum” diye konuştu.

“Sedef kakma işi yoğun ilgi görüyor”

Gaziantepli usta Nazım Şengil, sedef kakma mesleğinin unutulmak üzere olan meslekler arasında olduğunu ifade ederek, “Ben sanatımın devam etmesi için çabalıyorum. Merveşehir Halk Eğitim Merkezinde usta öğreticilik yapıyorum. Merkezde kurs veriyorum. Mesleğimi yeni kişilere aktarmaya çalışıyorum. Bundan dolayı da çok mutluyum. Mesleğimi seviyorum. Mesleğimiz çok büyük bir ilgi görüyor” dedi.

“Müşteri potansiyelimiz çok”

Ürettiği malzemeleri İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilere gönderdiğini söyleyen Şengil, “Dükkanımda da ürünlerimi satmaya çalışıyorum. Mağaramız tarihi bir mağara olduğu için müşteri potansiyelimiz de çok. Bölgemiz de turistik bölge olduğu için ürünlerimi de daha çok burada satmaya çalışıyorum. Müşterilerimiz de ürünlerime çok büyük ilgi gösteriyorlar. Ürünlerimizin 14-15 versiyonu var. Bunlar sırasıyla yapıldığı için biraz uzun sürüyor. Tabii hafif işçilik, orta işçilik ve çok ağır işçilikler var. Bu müşterinin isteğine göre değişiyor. Tüm müşterilerimize hitap etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }