Milyonlarca emekli, dul, yetim ve emekçi 2025’e hüzünlü girdi.

Eline geçen düşük aylık ve ücretle yeni yıl masasını istediği gibi donatamayan,  el yakan fiyatlarından ötürü kısıtlı çerez alan,  torunlarına ve yakınlarına yeni yıl armağanı veremeyen,  ateş pahası bir-iki duble rakıyı içemeyen, umudunu tazelemek için yılbaşı bileti edinemeyen, tatili unutan gariban kitle, dar bütçesi doğrultusunda hazırladığı masada evinde yakınları ile televizyon karşısında 2025’i karşıladı.

Ünlü sanatçıların sahne aldığı lüks gazinoların ön sıralarında yeni yılı karşılayan tuzu kurular  kişi başına 50 bin TL öderken, lüks kış otellerinde su gibi para harcarken  meydanlarda “geçinemiyoruz” diye haykıran dar ve sabit gelirliler gönlünce masa kuramamanın burukluğu ile yeni yıla “merhaba” dedi. Ücret ve aylıkları insanca yaşanır düzeyde olsaydı onlar da eski yıllarda olduğu gibi salt kuş sütünün eksik olduğu yılbaşı masası hazırlarlardı. Ne var ki yetersiz aylık ve cep boşatan hayat pahalılığı artık buna olanak vermiyor. Kırmızı et ve hindi fiyatları dudak uçuklatıyor. Tavuk fiyatı bile uçtu. Bu hal karşısında nasıl zengin yılbaşı masası kurabilselerdi.

2025’e mutsuz giren emekli yeni yıla ilişkin umudunu koruyor. 3 Ocak’ta TÜİK tarafından açıklanacak TÜFE verisini sabırsızlıkla bekleyen memur ve emekli, en düşük aylığın net asgari ücrete eşitlenmesini, aylık ve maaşlara mutlaka gönenç payı eklenmesini, bayram ikramiyelerinin 10 bin TL’ye yükseltilmesini, sağlık hizmetinden ötürü aylıklardan yapılan kesintilerin sonlandırılmasını, ek ödeme tutarının yüzde 10’a çıkarılmasını, 2000 sonrasında emekli olan SSK ve Bağ-Kur’luları kapsayacak yeni intibak yasasının hayata geçirilmesini ısrarla talep ediyor. İstemleri karşılanırsa yeni yılda bir ölçüde soluklanacakları gün gibi ortada.

 Emekli, harçlığa dönen bayram ikramiyelerinin artırılmasını bekliyor. 2018 yılında 1.000 TL olarak ödenmeye başlanan bayram ikramiyesi 2021 yılında 1.100 TL, 2024 yılında ise 3 bin TL’ye yükseltildi. Yılda iki kez ödenen ikramiyeler resmi enflasyonu kadar artsaydı en az  6 bin 163 TL, gıda enflasyonu kadar artsaydı en az 7 bin 940 TL, asgari ücret kadar artsaydı en az 10 bin 666 TL olacaktı.  Milyonlar aylıklarına yapılacak zam kadar bayram ikramiyelerinin de göreceli artırılmasını istiyor.

Emekli ile memura bu yılın ilk 6 ayı için verilecek zam oranı TÜİK tarafından 3 Ocak’ta duyurulacak aralık ayı TÜFE oranı ile netleşecek. Aylıklara enflasyon artışının dışında gönenç payının yansıtılıp yansıtılmayacağını merak ediyor milyonlar. Eğer gönenç payı yansıtılmazsa memur ve memur emeklisi yüzde 12-13 arası, SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 16-17 arasında zam alacak. Bu artışlarla temmuz ayına dek yetinmeye çalışacak. Her geçen şiddetini hissettiren hayat pahalılığı ile baş edebilmek bu artışlarla olası değil.