Dün Arnavutluk Başbakanı Edi Rama bir takım ziyaretler ve anlaşmalar için geldiği Ankara’da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın konuğu oldu. 
Benim de bir süre kaldığım Arnavutlugu birde İskender bey üzerinden tanımanızı istedim.


Osmanlı’ya Avrupa kapılarını 24 yıl geciktiren İskender Bey'in asıl adı Gergi Kastrioti batıda Skandarbeg olarak tanınır.
İskender Bey Osmanlı zamanında Akçahisar adıyla anılan Kruja da 1405 yılında doğdu. Arnavutluk topraklarını kontrol altında tutan baba Gjon Kastrioti 1421 de padişah 2.Murad a yenilince Osmanlı egemenliğini kabul etti ve 4 oğlunu saraya devşirme olarak verilmesini kabullendi.

Bu dört oğlandan 3'ü saraydaki kızlarla evlendirildikten bir süre sonra öldü ya da öldürüldüler. İskender Bey ise aklı ve becerileri ile sultanın gözüne girmeyi başardı. 1437 de subaşı (kaymakam, vali) rütbesine kadar yükseldi. 


1437'de baba Gjon Kastrioti'nin ölümü üzerine, Arnavutluk'a vali olmayı beklerken bu isteği kabul görmedi ve Hasan paşa Arnavutluk Valisi olarak tayin edildi. İskender Bey bunu bir türlü kabullenemedi. Macaristan seferi sırasında kendine bağlı askerlerle Arnavutluk'u işgal edip Hasan paşa ve bütün Osmanlı askerlerini kılıçtan geçirdi. 


Aynı gün yeniden hırıstiyan oldu ve Osmanlı’ya intikam yemini etti.  Osmanlı ile girdiği 25 savaşın tamamını kazandı ve binlerce askerimizi şehit etti. 
Ancak 17 Ocak 1468'de sıtmaya yakalanıp öldükten on yıl sonra Osmanlı devleti Arnavutluk'u fethedebildi.

Ali K Şahin