Yerel seçimde birinci çıkmanın morali ile tüzük kurultayını yapan CHP’de gözler olası cumhurbaşkanı adayına çevrildi.

6-9 Eylül’de gerçekleştirilen kurultayın tabanın beklentilerini tümü ile karşılamasa bile sorunsuz geçmesi parti adına olumlu idi. Zira hükümete yakın medya sürekli Özgür Özel-Ekrem İmamoğlu- Mansur Yavaş arasında görüş ayrılığı olduğu haberlerini yayınladı, köşe yazılarında bu üçlü arasında soğuk rüzgarlar estiğini savundu.

Kurultayda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın  “Erken haberim olsaydı ben de iyi bir konuşma hazırlardım. Hem burada 2 değil, 14 büyükşehir belediye başkanıyız” çıkışının dışında kongrede gerginlik yaşanmadı. Genel başkan Özgür Özel , Mansur Yavaş’ın gönlünü almasını bildi. Yapılan tüm anketlerde birinci çıkan CHP, tüzük kurultayının ardından iç tartışmaları bir yana bırakarak olası erken seçime odaklandı.

 Derin ekonomik kriz ve can yakan hayat pahalılığı dayanılmaz boyuta ulaştı. Milli gelirden yüzde 80 oranında pay alan mutlu azınlığın dışında milyonlarca dar ve sabit gelirli burnundan soluyor. İktidarın sürekli düşeceğini açıkladığı yüksek enflasyon geniş halk yığınlarını iyice yoksullaştırdı. Bu tablo karşısında erken seçim kaçınılmaz görünüyor Mevcut durumun 2028 yılına değin sürmesi olanaksız. Siyasi irade “yok” dese de  CHP’nin bastırması ve toplumdan gelen talepler doğrultusunda 2025 yılı sonbaharı veya 2026 yılı ilkbaharında sandığın seçmenin önüne konulması kuvvetle muhtemel.

Olası erken seçimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  yeniden aday olup olamayacağına ilişkin çeşitli görüşler var. TBMM’nin erken seçim kararı alması halinde Erdoğan yeniden aday olabilir. Bu konuda çeşitli savlar kuşkusuz sürecek.

Asıl ana muhalefet partisi CHP,  cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi aday gösterecek? Şu anda görünen en güçlü iki aday İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş.  Genel başkan  Özgür Özel daha önce aday olmayacağını duyurmuştu. Hatta, “ Ben teknik direktörüm. Penaltıyı en iyi kim atar ona karar vereceğim”  diye de açıklama yapmıştı.

Üç kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazanan Ekrem İmamoğlu toplumda karşılığı olan, sevilen figür. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çekindiği  İmamoğlu’nu rakip görüyor . İktidar,  Ekrem İmamoğlu’na yerel mahkeme  tarafından verilen 2 yıl  7 ay 15 günlük hapis cezasını koz olarak kullanıyor. AKP cephesinde Ekrem İmamoğlu tedirginliği sır değil.

İBB Başkanı’nın avukatları istinaf mahkemesine cezanın bozulması yönünde görüş bildirdi. Çıkacak karar bekleniyor. Yerel mahkemenin oldukça tartışılan cezası İmamoğlu’nun başında demoklesin kılıcı gibi sallanıyor. Ancak  “Erdoğan’ı onun dilinden anlayan biri yener” diyen toplumun Ekrem İmamoğlu’na  olan sevgisi ve desteği sürüyor. Bu ilgi karşısında İmamoğlu’nun siyasi geleceğini çok tartışılan hapis cezası ile engellemenin geri tepeceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan çok iyi bilecektir. Halk siyasette her daim mazlumun yanında yer almıştır.

Mansur Yavaş, belirli CHP tabanının dışında muhafazakar ve MHP seçmeninden oy alabilecek potansiyele sahip. Ankara’da yoksullara yaptığı yardımlarla öne çıkan Mansur Yavaş’ın en büyük özelliği sessiz ve derinden gitmesi. Lakin tüzük kurultayındaki çıkışı ile sanki “ben de cumhurbaşkanı adayıyım” diye delegeye mesaj verdi. Tabii CHP’nin cumhurbaşkanı adayının saptanmasında parti tabanı kadar  yapılacak araştırmalarla seçmenin tercihi, eğilimi, görüşü önemli rol oynayacak.

Teknik direktör Özgür Özel’e büyük görev düşüyor. Kimseyi incitmeden, kırmadan, halk hangi ismi cumhurbaşkanlığına layık görüyorsa  en geç önümüzdeki yılın ilkbaharına dek aday saptanıp, kamuoyuna duyurulmalı. Artık ok yaydan çıktı, erken seçim kapıda.