Umduğu zammı alamamanın burukluğunu yaşayan ve yüzü gülmeyen emekliye bankalar tarafından 3 yıllık ödenen mevcut promosyon tutarları iyiden iyiye kuşa döndü.

Üç yıl önce verilen promosyonun günümüzde hiçbir anlamı kalmadı. Bankalar zam ayları ocak ve temmuzda promosyon tutarını güncellese bile hala  emeklinin yarasına merhem olacak düzeyde değil.

SGK 2024 yılının ikinci 6 ayında bankalar ve PTT’ye aylık ödemesi için toplam 252 milyar TL yatırıyordu. Bu tutarın aylık artışının ardından 2025 yılının ilk 6 ayı için 300 milyar TL ve üzerinde olması bekleniyor. Kar edilen, ödeme gününe dek işletilen bu denli yüksek para karşılığında emekliye verilen promosyon devede kulak misali.   

 Bankalar SGK tarafından yatırılan aylıklara göre daha fazla promosyon ödemeli. Fatura ödeme talimatı vermesi ve kredi kartı alma koşulu karşılığında emekli ile  promosyon anlaşması yapıyorlar. Bir anlamda üç yıl süre ile emekliyi kendilerine bağlıyorlar.  O halde promosyonu günün koşullarına uygun revize etmeleri gerekiyor.

Gariban emeklinin bütçesine bir ölçüde katkı sağlayan mevcut promosyon tutarları 2025 yılında vergi ve harçlara yapılan yüzde 43.93 oranında artırılmalıdır. Kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank öncülüğünde gerçekleştirilecek promosyon artışına kuşkusuz mevcut müşterisi emekliyi kaçırmak istemeyen özel bankalar da katılacaktır. Zaten kamu bankaları 2017 yılında başlatılan uygulamaya önderlik etmişti.

Halen 16.7 milyon düzeyinde bulunan emekli sayısının EYT ve 2024 yılında avantajı aylık nedeni ile emekli olanlarla kısa sürede 20 milyon ulaşması bekleniyor. Dev kitle ve onlara her ay ödenen devasa para söz konusu. Bankalar  emekli, dul ve yetime  halen aylık tutarlarına göre 3 yıl için 5-18 bin TL arasında değişen promosyon ödüyor. Lakin emekliyi hoşnut etmiyor.  

Bazı bankaların verdiği en az ve en çok promosyonlar şöyle;

Ziraat Bankası: 5 bin- 12 bin TL, Vakıfbank: 5 bin-12 Bin TL, Yapı Kredi: 9 bin 250 -18 bin TL, Garanti Bankası: 6 bin 250 -15 bin TL, İş Bankası: 5 bin- 12 bin TL, Akbank: 6 bin 250- 15 bin TL, Denizbank: 5 bin- 12 bin TL, ING Bank: 6 bin- 15 bin TL, QNB Finansbank: 6 bin 250- 15 bin TL.

2017 yılında bankalar ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında emekliye  promosyon ödenmesine ilişkin protokol imzalanmıştı. Üç kamu bankasının yanı sıra 20’ye yakın özel banka ile sağlanan uzlaşma uyarınca 2017 yılı martında  emekliye aylıklarına göre 3 yıl süre ile en düşük 300 TL, en yüksek 450 TL tutarında promosyon verilmeye başlanmıştı. İlk ödeme Ziraat Bankası tarafından yapılmıştı. Ardından diğer kamu ve özel bankalar da promosyon yarışına katılmıştı.

Kızışan rekabetten ötürü promosyon tutarları belirli dönemlerde yükselse de emeklinin beklentisini tümü ile karşılamıyor.  8 yıldır süren ve sayıları 17  milyona yaklaşan,  yakın gelecekte  20 milyona ulaşması beklenen emekliyi bir ölçüde soluklandıran promosyon tutarları günümüzde anlamını hayli yitirdi.

17 milyona yakın emekli, promosyon miktarının aylıklardaki artışa koşut en az yüzde 43.93 oranındaki yeniden değerlendirme oranında yükseltilmesini istiyor.  Bankalar 3 yıl özel fırsatlarla kendine bağladığı emekli aylığını ödeme gününe, saatine değin işleterek kar ediyor. Ayrıca emekliden en az bir otomatik fatura ödeme talimatı vermesi talep ediliyor.  Her yıl karlarına kar katan bankaların emekliye cimri davranmadan  promosyonları artırmaları gerekmez mi?

Aylıkların çoğunluğunu ödeyen kamu bankaları, özellikle kırsalda şubeleri yaygın olan Ziraat Bankası bu konuda ilk adımı atarak diğer bankalara öncülük edebilir.

Siyasi irade emeklinin talebini dikkate alarak kamu bankaları aracılığı ile maaş promosyonunu pekala artırabilir. Müşteri yitirmek istemeyen özel bankalar da kampanyaya katılmak zorunda kalır. Kazanan da 17 milyona yakın gariban emekli olur. Çok mu zor?  Kesinlikle hayır.

Promosyondan yararlanabilmek için aylıkların yatırılması istendiği bankanın herhangi bir şubesine başvurulması, ya da e-Devlet’ten banka ve şube seçilmesi yeterli. Anlaşma 3 yıl geçerli. Eğer anlaşma kısa sürede feshedilmek istenirse emekli, aldığı promosyonu tutarın bankaya ödemek zorunda.