Vatandaşın ilaç bulabilmek için çalmadığı eczane kapısı kalmadı. İlaç yokluğu hastaları isyan ettirmeye başladı.
Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde piyasadaki kıtlığı ortadan kaldırmak için ilaç fiyatlarına yüzde 36.77 oranında zam yapıldı. Şubat 2023’te yapılması gereken kur güncellenmesi erkene çekilerek 15 Aralık 2022’den geçerli olmak üzere 1 Euro 10.75 liraya yükseltildi. Lakin yine de ilaca ulaşamıyor yurttaş.
Eczacı Nevzat Ergen’in verdiği bilgiye göre piyasada 100 ilaçtan 15’i yok. Kur güncellenmesinin ardından ulaşılamayan ilaç oranı yüzde 25’ten yüzde 15’e indi. Yine de çözüm olmadı. Zira ilaç firmaları yenilenen rakamı yetersiz buluyor ve piyasaya yeteri kadar sunulamıyor.
İthal ilaçta yaşanan hammadde sorunundan ötürü yurt dışından gerekli alım da yapılamıyor. Üretici ülkeler ilacı iç piyasaya veriyor, dolayısıyla Türkiye gibi ithalatçı ülkelere göndermiyor. Genelde antibiyotik, çocuk ve öksürük şurupları ile bazı tansiyon ilacı bulunamıyor. Öksürük şurubundaki cam şişe sorunu doğrudan ilaca yansıyor ve kıtlık yaşanıyor.
Eczacı Nevzat Ergen, Sağlık Bakanlığı’nın ilaç fiyatlarını güncellemede geç kaldığını, piyasa boşalınca ve firmalar tarafından hiç ilaç verilmemeye başlanınca kurun revize edildiğini belirtti. Serbest piyasada 1 Avro’nun 20 lirayı aştığını, buna karşın ilaçta 1 Avro’nun 10.75 lira olarak belirlendiğine dikkat çeken Ergen, yakın gelecekte yeni güncellemenin kaçınılmaz olduğu görüşünde. İlaçta güncellenen rakam ile serbest piyasadaki tutar arasında 2 kat fark var.
Kıtlık varken 25 liranın altında satılan ilaçlara şubat ayında yeni zam bekleniyor. Artış yapılsa bile vatandaş yine ilaca erişemiyor. Eczaneleri kapı kapı dolaşmaktan bunalan yurttaş kuyruklar oluşturuyor. Piyasaya sürülen ilaç yetersiz ve gereksinimleri karşılamıyor.
Sağlık Bakanlığı, ilaç kuyruklarını azaltmak için nöbetçi eczane sayısını artırılmasına yönelik genelge yayınladı. Amaç, hoş olmayan kuyruk görüntülerinin ortadan kaldırılması. İyi güzel de ilaç yokluğundan o kuyruklar uzuyor ve yakınmalar çığ gibi artıyor. Temel çözüm yurttaşın istediği ilacı alabilmesine yönelik önlem ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi.
Nevzat Ergen, ilaç yokluğundan vatandaşın kendilerini suçladığını ve istenmeyen tartışmalar yaşandığını vurgulayarak, sorumlunun eczacılar olmadığını özellikle belirtiyor.
Eczacıların yeni zam istemediğini, zira ilaca gelen her artışta kar oranlarının düştüğüne işaret eden Ergen, tek isteklerinin 2004 yılından bu güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesinin yenilenmesi olduğunu bildirdi.
Vatandaş ilaç bulamıyor isyanda. Eczane giderlerinin arttığını bu nedenle ilaç fiyat kararnamesinin mutlaka güncellenmesi gerektiğini belirterek yakınıyor. Yani ilacı kullanan da satan da mevcut durumdan hoşnut değil.
Hastanelerde muayene olabilmek için günlerce sıra bekleyen hasta, hekimin yazdığı ilaca erişemeyince iyiden iyiye çıldırıyor. Yaşamsal öneme sahip ilaçların bulunması ve piyasaya sürülmesi için ne gerekiyorsa yapılsın. Görev Sağlık Bakanlığı’na düşüyor. Sağlıktan öte bir şey yok.